Venezuela’daki politika ve insanlık krizi, Nicolas Maduro ile Juan Guaido arasındaki çatışmayla birlikte devam ederken iktidar savaşında darbe girişimi püskürtüldü. ABD’nin desteklediği Türkiye’ninse tepki gösterdiği Venezuela darbe girişimi sonrasında Başkan Nicolas Maduro, bunun hesabının sorulacağını söyledi.
Dün binlerce taraftarına artık geri dönüşün olmadığını belirten Guaido liderliğindeki protestoların ise devam etmesinin beklendiği aktarıldı. Bu arada Venezuelalıların yiyecek ve ilaç kıtlığının da sürdüğü dile getirildi. Mevcut durumun ve potansiyel sonuçlarının, Venezuela’nın öncelikli ekonomik varlığı olan petrol sektörü için ne anlama geleceği haliyle mercek altına alındı.
Sonuçta OPEC üyesi Venezuela, ihracat kazancının yüzde 98’i için petrole güveniyordu ve ABD yaptırımlarıyla büyük darbe almıştı.Başkent Caracas’taki huzursuzluk, daha katı yaptırımların uygulandığı İran’daki gibi piyasalarda baskı yaratmış ancak bugün ABD’nin artan ham stokları ile petrol fiyatları düşmüştü. Yaşanan gelişmeler ışığında olası senaryoları açıklayan RBC Capital Markets’ten Helima Croft, Venezuela’ya yönelik üç olasılığı ve bunların küresel piyasaya etkilerini inceledi. Helima Croft’ın ilk senaryosu, Maduro’nun gidip Guaido’nun iktidara gelmesiydi ve bu Venezuela ekonomisinin yeniden canlanmaya başlaması için en iyi umuttu.
Böyle bir durum meydana geldiği takdirde ise çöküşün büyüklüğü göz önüne alınarak geri gitmenin zorlu olacağını bildirdi. Croft ve ekibi ayrıca Guaido iktidara gelse bile Venezuela’nın güvenlik durumunun endişe verici kalabileceği konusunda uyardı. Bu aşamada muhtemel bir Guaido zaferi öngörmediğinin de üzerini çizdi. Guaido kampına üst düzey askeri sığınmanın olmaması ve Moskova’nın böyle bir rejim değişikliğini desteklememesi düşünüldüğünde, bu senaryonun yakın vadede en düşük başarı şansına sahip olduğunu kaydetti.
RBC söz konusu senaryoya ilişkin; “Beyaz Saray, Hindistan gibi tüketici ülkeleri Venezuela alımlarını kısıtlamaya zorlayarak ülkenin petrol ihracat gelirini daha da aşındırmaya çalışacak. Washington ayrıca ABD’li enerji şirketlerinin ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmalarını ve Avrupalı firmaların ülkedeki devlete ait petrol şirketine seyreltici maddeler ile başka hizmetler sağlamalarını durdurmalarını isteyebilir.” dedi.
RBC stratejistlerine göre Maduro’nun zaferi senaryosu, petrol fiyatları için en fazla yükselişe işaret ediyordu ve liderin Moskova’dan aldığı destekle senaryo oldukça makul görünüyordu. Yine aynı senaryoda Trump’ın üretimi artırarak Suudi Arabistan’a üretimi artırma yönünde baskı yapmasının muhtemel olduğu söylendi. Venezuela’daki durum ve bunun küresel petrol piyasalarına etkisine yönelik üçüncü senaryo ise Maduro’nun ayrıldığı fakat askeri yönetimin devam ettiği senaryoydu.
Buna göre askeri yönetim bir aday lehine Maduro’yu görevden alabilirdi çünkü askeri yönetim ekonomik ve politik reformlardan kaçınacağını söylemişti. Yukarıdan böyle bir darbenin, Maduro gittiğinde Beyaz Saray Venezuela’ya daha ne kadar zaman ve enerji harcama istediğini düşünürken yaptırımları dondurabileceği belirtildi.
Analistler öyle bir durumun ham petrol için ılımlı bir yükseliş getireceğini söyleyerek; “seçilmiş bir askeri aday, yakın vadede daha fazla yaptırım uygulanmayacak olsa bile petrol sektörünü canlandırmak için yeterli uluslararası desteği almayabilir” dedi. OPEC’in ise böyle bir olasılıkta Venezuela’nın arz açığını doldurmak için bekle ve gör yaklaşımını benimseyeceği kaydedildi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.