Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Varank: Yaklaşık 100 Milyar Dolarlık Altın Madenimiz Var

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Çanakkale bölgesinde yaklaşık 100 milyar dolar değerinde altın madeni olduğunu açıkladı. Detaylar haberde;
Varank: Yaklaşık 100 Milyar Dolarlık Altın Madenimiz Var
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale-Lapseki’de maden ziyareti yaptı.

TÜMAD Madencilik firmasına ait madende incelemelerde bulunan Varank, “Burası Türkiye’de altın, gümüş üretimi yapan önemli madenlerden bir tanesi. TÜMAD Madencilik, Lapseki’de Türkiye’deki altın üretiminin yüzde 8’ini gerçekleştiriyor. Bu sene hedef 3,5 ton altın, 2,5 ton gümüş üretmek” dedi.

“Yaklaşık 100 Milyar Dolarlık Altın ve Gümüş Toprak Altında”

Bakan Varank, konuşmasında altın madenciliğinin stratejik bir alan olduğunu vurgulayarak şu anda Çanakkale bölgesinde 80 ila 100 milyar dolarlık değere sahip altın madeninin bulunduğu tahminini paylaştı.

Yaklaşık 100 milyar dolarlık altın ve gümüşün toprak altında yattığını ifade etti.

Maden alanlarında doğa ve tarihi alanların tahribi konusunda oluşan kamuoyu baskısı ile ilgili şöyle açıklamada bulundu:

GCM Yatırım Banner

“Bunların gün yüzüne çıkarılması durumunda Çanakkale ekonomisinin geleceği durumu tahayyül etmemiz ve ona göre hareket etmemiz lazım. Madencilik yaptıktan sonra sahaların rehabilitasyonuyla ilgili kurallar çok açık. Kurallara uyulduğu müddetçe madenciliği asla kötü bir uygulama olarak görmememiz, kamuoyunu yanıltmamamız lazım.”

Türkiye’de Yıllık 42 Ton Altın Üretiliyor

Türkiye’nin cevher sahibi olmasına rağmen 2000 yılında hiç altın üretiminin olmadığını söyleyen Varank, Türkiye’nin o dönemde altın ithal ettiğini ifade etti.

2000 yılından sonra madenlerde millileştirme politikasıyla birlikte yıllık 42 ton altın üretiminin yapıldığını paylaştı. Maden işletmeciliği yapan firma sayısının çok olmasına dikkat çekerek;

“Dünyada bu tip üretim yapan 800 altın madeni var. Bunlardan bir tanesi Lapseki’de. Kanada’da madencilik yapan bir firma hangi standartlarda üretim yapıyorsa ondan belki daha iyi bir şekilde üretim yapan bir tesisimiz” dedi.

Altın ve gümüş madenciliğinin Türkiye ekonomisinde elzem olduğunun altını çizen Varank, “Bununla ilgili çok ciddi ithalatlar olduğunu düşündüğümüzde bizim bu değerleri asla toprak altında bırakmamamız gerekiyor” dedi.

İnceleme yaptığı madende 800 kişinin çalıştığını söyleyerek; “Maaşları da sordum. Ortalama maaşların 12-13 bin lirayı bulduğu bir işletmeden bahsediyoruz. Yüzde 80-90 Lapseki’de, Gelibolu’da yaşayan vatandaşlarımızın istihdam edildiği bir işletme” şeklinde konuştu.

“Bizde de Bunların Önünün Açılması Gerekiyor”

ABD, Kanada ve Avrupa’da altın madenlerinin işletilebildiğine işaret eden Bakan Varank, “Onlarda yapılıyorsa bizde de bunların önünün açılması gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Varank, TÜMAD Madencilik firmasının faaliyetleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Balıkesir-İvrindi ve Çanakkale-Lapseki’de altın ve gümüş madeni bulunan firmanın bugüne kadar 18,2 ton altın ve 31,1 ton gümüş çıkardığını kaydetti.

Geçen yıl üretilen 39 ton altının yüzde 17’sini oluşturan 6,8 tonluk payın TÜMAD tarafından üretildiğini belirtti. İşletmelerin tamamında Türk mühendis ve işçilerin çalıştığını, çalışanların yüzde 70’inin bölge halkından oluştuğunu aktardı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.