Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı depremin ardından İstanbul ve diğer illerdeki okulların depreme dayanıklılığı tartışma konusu olmaya devam ediyor. İstanbul’da pek çok okulun, eğitim döneminin devamı için güçlendirme ya da yıkım çalışmaları nedeniyle kapatıldığı ve bu okullardaki öğrencilerin başka okullara aktarıldığı biliniyor.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, şehirdeki okullarla ilgili şu ana kadar yapılanlara dair bazı bilgiler verdi.
İPKB’nin Çalışmalarından Bahsetti
Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Yerlikaya, öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonlarıyla 2006 yılında kurulduğunu belirttiği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bu kapsamda, 1999 öncesi yapılan 1418 okulun deprem etüt ve analizlerinin tek tek gerçekleştirildiğini, bu çalışmalarda 1351 okulun riskli olduğunun tespit edildiğini belirtti.
İPKB tarafından riskli bulunan okulların 367’sinin yıkılıp yeniden yapıldığını belirten Yerlikaya, yeniden yapılan okullarla 5.202 ilave dersliğin eğitime kazandırıldığını ve bunun 32 derslikli 162 okul demek olduğunu ifade etti.
Yenilenen Okulların Sayısını Açıkladı
Ayrıca 769 okulun güçlendirildiği, 87 okulun Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve diğer kurumlarca yeniden yapıldığı ve güçlendirildiği bilgisini verdi.
Geriye kalan 128 okulun 35’indeki öğrencilerin geçen yıl, 93’ünün bu yıl depreme güvenli okullara nakledildiğini belirten Yerlikaya, sonuç olarak İstanbul’daki 1223 okulun yeniden yapılıp güçlendirildiğini kaydetti.
Yerlikaya, 128 okulla ilgili çalışmaların ise hızla sürdüğünü ifade etti.
Afet Bölgesine Yardımlar Sürüyor
Ali Yerlikaya bunun yanı sıra, deprem bölgesine yapılan son yardımlardan da bahsetti.
Valilik koordinasyonunda gerçekleştirilen “muhtardan muhtara yardım eli projesi” kapsamında İstanbul’daki 963 mahalle muhtarının el ele verdiğini ve gıda yüklü 13 tırın bugün deprem bölgesine hareket ettiğini belirtti.