Rusya ekonomisi geçen yıl sert Batı yaptırımları karşısında beklenmedik bir şekilde dirençli olduğunu gösterdi. Uzmanlara göre hükümetin orduya yönelik harcamalarını artırması nedeniyle, çatışma öncesi refah seviyelerine dönüş çok uzakta olabilir.
kolayca yatırım yapın
Moskova’nın bir yıl önce Ukrayna’ya asker göndermesinden kısa bir süre sonra yapılan iç tahminler bile, ekonominin 2022’de yüzde 10’dan fazla küçüleceğini, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ve 1998 mali krizi sırasında görülen çöküşü aşacağını tahmin etmişti.
Ülkenin istatistik kuruluşu Rosstat’ın ilk tahmini, geçen yıl yüzde 2,1’lik daha ılımlı bir daralma olduğunu gösteriyor. Enerji ihracatı için yüksek fiyatlar, Rusya’yı ekonomik olarak tecrit etmeyi amaçlayan yaptırımların darbesini hafifletirken, sermaye kontrolleri rublenin güçlenerek yedi yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.
‘Ekonomi Güçlü Ama Eski Seviyeler için Yol Uzun’
İthalatta yaşanan düşüş rekor düzeyde cari fazlaya yol açtı. Analistler yine de Moskova’nın Ukrayna’daki “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı şeyin önemli ve uzun süreli bir fırsat maliyeti olduğunu düşünüyor. Çatışma başlamadan önce, hükümet geçen yıl yüzde 3’lük bir ekonomik büyüme öngörmüştü.
My Investments Telegram kanalı analisti Grigory Zhirnov, “Ekonominin geçen yıl herkesi şaşırtması kesinlikle olumlu bir faktör. Ancak son durumu, önceki trend devam etmiş olsaydı ne olacağı ile karşılaştırmak daha iyi.” değerlendirmesinde bulundu.
Zhirnov, ekonominin 2021’deki büyüklüğüne ancak 2025’e kadar ulaşamayacağını belirterek, “Geçen yılki kriz olmasaydı ulaşılabilecek GSYİH düzeyine önümüzdeki 10 yılda zorlukla ulaşılacak” açıklamasında bulundu.
Moskova, ekonominin can damarı olan petrol ve gaz ihracatı için Asya’daki yeni pazarlara yöneliyor. Bununla birlikte, Sovyet sonrası büyümesini teşvik eden Batı pazarlarından giderek daha fazla kaçınıyor ve içe dönüyor.
Bağımsız bir analist ve merkez bankasının eski danışmanı Alexandra Prokopenko, Rusların daha güçlü tasarruf eğiliminin ekonomik belirsizliğin bir işareti olduğunu söyledi. Fırsat maliyetinin altını çizen Prokopenko, Rusya’nın mali liderliğinin krizleri idare etmeye alıştığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dolarizasyonun kaldırılması hamlesinin, rublenin Rusya’nın uluslararası yerleşim birimlerindeki payını ikiye katladığı anlamına geldiğini belirtiyor. Ülkedeki bankalar ise karlılıklarını canlandırmak için yerel yöntemler arayışında.