Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda faizi yüzde 50 seviyesinde sabit bırakarak mevduat tarafı için kritik bir senaryo doğurdu. Mevcutta enflasyonun altında kalan mevduat hesabı faizlerinin daha da gerileme göstermesi durumu gündeme gelirken, uzmanlar, fazla likiditenin mevduat faizleri üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için Merkez Bankası’ndan yeni bir adım atılmasını bekliyor.
1 milyon TL için 32 gün vadede 40-45 bin TL getiri sunan bankaların yeniden yüzde 60 faiz vereceği günlere dönüş yapıp yapmayacağı yakından takip ediliyor.
Konuya ilişkin Milliyet’e değerlendirmede bulunan yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, mevduat faizlerinde bir miktar gerileme yaşandığını söyleyerek, “Bunun başlıca temel noktası Merkez Bankası’nın aldığı önlemler, depo alım ihaleleridir. Son dönemde döviz kredilerinde büyüme oranı yüzde 2’lere kadar sınırlandırıldı. Eğer bankalar bu sınırı aşarsa yıl boyunca zorunlu karşılık ayırmak durumunda” dedi.
Daha önce faiz yarışına giren bankalarda mevduat faizlerinin yüzde 60 seviyelerine dayandığını hatırlatan Bayram, mevduat tarafındaki getirinin asıl düşüş nedeninin dolar olduğunu söyledi.
Doların artık daha fazla kazandırmadığı notunu düşerek, “31 Mart seçimlerinden sonra 2 aylık süreçte dolarda kıpırdanma olmadı. Enflasyonun altında bir getiri sundu. Burada TL’ye yönelme var. TL varlıklar daha fazla olduğu için bankaların TL bulma güdüsü azalıyor. O yüzden mevduat faizlerini çok fazla yükseltmiyorlar. Bankalar kendi karlarını maksimize edebilmek için TL mevduat faizlerini bir miktar geri çekti” dedi.