Borsa İstanbul bu hafta çifte rekorlara gebeydi. Seans açılışlarında rekorunu tazeleyen ve hafta içinde 11 bin puanın üzerine kadar çıkarak tarihi zirvesini gören BIST 100 endeksindeki yükselişleri destekleyen yine bankalar ve holding hisseleri oldu. Her yükselişte öne çıkan banka ve holding hisselerinin şişmiş olabileceğine yönelik endişeler aynı zamanda balonun patlama riskini de gündeme getirdi.
ALB Yatırım Başekonomisti ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, endeks ve sektör gelişmelerine dair merak edilen soruları yanıtladı.
Ekonomi Ekranı YouTube kanalında değerlendirmelerini paylaşan Eryılmaz, banka hisselerinin endeksten beklenen yükseliş trendi için önden gittiği ve belirli doygunluğa geldiğini ifade etti.
Artık bankalarda eskisine göre çok daha temkinli davranmak gerektiği uyarısını paylaşarak, “İster uzun, ister kısa vadeli bakın kâr realizasyonunun yapılmasını uygun görürüm” dedi.
Bankalardaki yükselişlerde kâr realizasyonunun yapılabileceği ve düşüşlerde tekrar alımların gerçekleşebileceği kanaatinde olduğu notunu düştü.
Yabancı Gelmek İstiyor Çünkü…
Temkinli davranmanın, artık banka ve holdinglere girişlerin olmayacağı anlamında gelmediğinin altını çizerek, yabancının bankaya gelmek istediğini şöyle açıkladı:
“Yabancılar diyor ki; Türkiye’de işler yolunda gidiyor. Enflasyon, faiz 2025’te düşecek. Net faiz marjı bankalar lehine gelişecek. Yani rasyonelleşme adımlarından en çok bankaların nemalanacağını düşünüyor.”
Bankalar gibi holdinglerde de kimi hisselerin yükseliş rallisi başlamadan önden gittiğini söyleyen Eryılmaz, “Sabancı ve Koç önden gitti. Orada hedef fiyatlara yaklaşıldı, çok gidilecek yer olmayabilir ama görece geri kalmış holdingler de var” dedi.
Özet olarak, banka ve holding hisselerinde kâr alınabileceğini, kısa ve orta vadede pozisyonların azaltılabileceğini söyledi. Sonrasında ise düşüşlerde alımların yapılabileceğini ekledi.