Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) yetkilileri, otomotiv sektörüyle ilgili gelişmeleri kapsayan özel bir sunum yaptı. Sunumda, Türkiye’nin sektörle ilgili mevcut seviyesini değerlendiren TAYSAD Başkanı Albert Saydam, Rusya’dan gelen iş birliği çağrıları hakkında konuştu.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonraki süreçte Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve ambargolar birçok sektörü olduğu gibi otomotivi de olumsuz etkiledi.
Rusya’da otomotiv sanayisinin ve üretiminin durma noktasına geldiğini belirten Saydam, bu ülkenin üretime devam edebilmesi için bir partnere ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’ye yedek parça konusunda talepler geldiğini ifade etti.
Bir tarafta yaptırımların diğer tarafta ihtiyaçların olduğunu belirterek “Bu ihtiyacı karşılamak sadece bir fırsat değil, aynı zamanda bir görev.“ dedi.
TAYSAD Başkanı Saydam Risklerin Altını Çizdi
Sektörde iş birliği adımlarının temkinli atılması gerektiğini, 1-2 ay içinde gerçekleşecek ihracatın savaştan etkilenerek daha kangren bir hale bürünmesi halinde kaybedecek şeylerinin çok daha fazla olabileceğini dile getirdi.
“Araç üretiminde dünyada 12. sıradayız. Yüzde 1,7’lik bir pay alıyoruz. Türkiye’ye bir otomotiv ülkesidir diyebiliriz.“ ifadesini kullanan Saydam, küresel çapta gerçekleşen birçok krize rağmen ihracatta canlılığın olduğunu, 2017’de yüzde 30 olan tedarik sanayisinin toplam otomotiv ihracatından aldığı payın 2022’de yüzde 42’ye çıktığını belirtti.
Konuyla ilgili yaptığı sunumda, enerji maliyetlerindeki artışa ve ham madde fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekti.
Alman Tedarik Zinciri Yasası’nın Sektöre Etkileri
Sunumda, otomotiv piyasasının Almanya’da 2023 yılında devreye girecek olan Alman Tedarik Zinciri Yasası’ndan şu anda bile etkilenmeye başladığı belirtildi.
Yeni yasa Almanya’daki veya yurt dışındaki yatırımcıları ve tedarikçileri kapsıyor. Yasanın amacı ise çevre ve insan hakları ihlallerinin önüne geçmek. Yasayla birlikte 2023’ten itibaren Almanya, çevre ve insan hakları ihlallerinde bulunan yatırımcılara ve tedarikçilere garanti vermeyecek.
Saydam, yeni yasayla ilgili olarak “Çin’in Uygur bölgesinde yatırım yapmak isteyen bir Alman şirketine artık Alman devleti garanti vermeyecek.“ örneğini göstererek yasanın daha devreye girmeden etkilerini gördüklerini açıkladı.
Türkiye için Uzak Doğu’da Fırsatlar Var
Otomotiv sektöründe, bir sürü yeni şirketin ve aracın piyasaya gireceğini, bir yıl öncesine kadar araç üretmeyen birçok şirketin araçlarının yakında yollarda olacağını dile getirdi.
Şu an mevcut iş birliklerinin yanında yeni firmalarla da iş birliği yapılması gerektiğini belirten Saydam “Uzak Doğulu firmaların Türkiye’ye ilgisi büyük.“ ifadesini kullandı.
Bu firmaların Türk otomotiv ve tedarik sanayisi ile yakından ilgilendiğini belirterek, halihazırda somut bir sonuç olmadığı ve gerekli görüşmelerin yapıldığı bilgisini verdi.