Rekabet Kurumu tarafından son iki yıl boyunca yapılan kapsamlı araştırmaların ardından Akaryakıt Sektör İnceleme Raporu nihayet tamamlandı. Raporda, sürücülerin konumlarına göre en ucuz akaryakıtı bulmalarına yardımcı olmak için beyaz bayraklı istasyonların listelenmesi talep edildi.
Ancak mevcut mevzuatın bu uygulamayı mümkün kılmadığına dikkat çekildi. Bu istasyonları teşvik eden bir kurum, mevcut yasaların artık zamanın gerisinde kaldığını ve yalnızca dağıtıcılarla olan münhasır anlaşmaların rekabeti sağlamadığını belirtti.
Bu sebeple alternatif bir model olarak “beyaz bayraklı” istasyonların önünün açılması ve yalnızca münhasırlık şartına bağlı dağıtım/bayilik sisteminin esnek hale getirilmesi önerildi. Bu durumun dağıtım şirketlerini daha rekabetçi fiyatlandırmaya teşvik edebilecek bir yapı oluşturabileceği öngörüldü.
Sabah’ın haberine göre bu yönde bir düzenleme yapılabilmesi için “beyaz bayraklı” istasyonların kaynaklara erişiminin sağlanması gerektiği vurgulandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bu konuda bir düzenleme yapması çağrısında bulunuldu.
Rekabet Kurumu 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun önceki dönemde fiziki kaçakçılık iddiaları gerekçeleri ile tek tip bayilik yapılanmasının gerekli görüldüğünü anımsattı. Ancak mevcut durumda fiziki kaçakçılığın daha az tartışılır olduğu için artık kanunun zamanın gerisinde kaldığı ifade edildi.
Bununla birlikte beyaz bayraklı istasyonların listelenmesi ve sürücülerin konumlarına göre en ucuz akaryakıtın hangi istasyonda satıldığını gösteren bir mobil uygulama önerildi. Benzer modellerin Avrupa’da da başarıyla uygulandığı ve rekabetin artmasına katkı sağladığına işaret edildi.
Avrupa’daki örnekleri inceleyen Rekabet Kurumu, Yunanistan’da 6100 istasyondan 400’ünün, İtalya’da 21.700 istasyondan 5000’inin, İspanya’da 11.484 istasyondan yüzde 42’sinin, ve Fransa’da 11.000 istasyondan yüzde 70’inin bağımsız istasyonlardan oluştuğunu tespit etti.
Bu işletmelerin herhangi bir dağıtım firmasının bayrağını taşımadığı için “Beyaz Bayraklı” olarak anıldığı kaydedildi.
Rekabet Kurumu, bu modelin markasız istasyonların markalı istasyonlara göre daha uygun fiyatlarla ürün sattığını ve böylece piyasayı rekabetçi bir şekilde düşürdüğünü belirledi.