Karayolu taşımacılığında son yıllarda sektörle ilgili en büyük problemlerden biri tır şoförü eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. İhracat zincirinin en önemli halkalarından biri olan lojistik ve taşımacılık, büyük önem arz ediyor. Taşımacılık sektöründeki eksikliğin azaltılması amacıyla Lojistik Derneği (LODER) ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile “Karayolu Yük Taşıtı Sürücülüğü” isimli ön lisans programı açılacak.
kolayca yatırım yapın
Üniversite mezunu şoförler yetiştirecek olan bölüm 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlayacak. Bölümden mezun olan kişilere iş bulma garantisi de sunulacak. Bölümün detaylarını belirlemek ve programın ihtiyaçlarını tespit etmek için LODER ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından çalıştay düzenlendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Hasan Boz, konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Projenin çok önemli olduğunu belirten Boz, taşımacılık ve lojistiğin son 2 yılda bambaşka bir boyut kazandığını belirtti. Son yıllarda ihracat rekorları kırıldığını, hizmet ihracatında da lojistiğin büyük katkısı olduğunu aktardı.
Uluslararası taşımacılık yapan firma sayısının yüzde 40 arttığını, sürücü temini konusunda sorunlar yaşandığını ifade etti. Bölümün açılmasıyla birlikte sürücü sorununun çözüleceğini inandıklarını dile getirdi.
LODER Başkanı Gülçin Büyükozan, uluslararası taşımacılığa destek sağlamak amacıyla bu programı geliştirdiklerini, sektör için atılan bu ilk adımın diğer üniversitelere örnek teşkil edeceğini kaydetti. Yetişmiş karayolu sürücüsünün büyük bir ihtiyaç olduğunu, bu ihtiyacın şu anda şirketlerin özel programları ile karşılandığını aktardı.
2 yıllık ön lisans programını bitiren öğrenciler, Karayolu Yük Taşıtı Sürücülüğü diplomasına sahip olacak. Diploma Avrupa’da da geçerli olacak. Öğrenciler programın son senesinde 15 hafta lojistik firmalarında staj yapacak. Program çerçevesinde düzenlenen çalıştayda, lojistik şirketlerin programa çok büyük ilgi göstermesi nedeniyle öğrencilerin iş bulma sorunu olmayacağı vurgulandı.