Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre üniversite katkı payları ve öğrenim ücretlerine zam yapıldı.
kolayca yatırım yapın
“2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Cumhurbaşkanı Kararı” bugün yürürlüğe girdi.
Karara göre fakültelere yapılan zam sonrası harç ücretleri; tıp fakültelerinde 706 TL’den 961 liraya, hukuk fakültelerinde 374 TL’den 509 liraya, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde 590 TL’den 804 liraya, veterinerlik fakültelerinde 462 TL’den 629 liraya, fen-edebiyat fakültelerinde 340 TL’den 463 liraya, güzel sanatlar fakültelerinde 377 TL’den 513 liraya, iletişim, eğitim, ilahiyat fakültelerinde 340 TL’den 463 liraya, konservatuarda 703 TL’den 958 liraya, açık öğretim fakültelerinde 77 TL’den 105 liraya çıktı.
Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler harç muafiyetine sahip. Ancak ikinci öğretim programında yer alan ya da fakültelerin öğretim süresinde mezun olmayan öğrenciler için harç ödeme mecburiyeti var.
Uzaktan ve İkinci Öğretimde Katkı Payı Ücretleri Zamlandı
Cumhurbaşkanlığı kararında fakültelerin uzaktan öğretim ve ikinci öğretim programlarında yapılan zam sonrası katkı payında veterinerlik fakülteleri ücretleri 3 bin 471 liraya; bilgisayar, mühendislik, mimarlık fakültelerinin ücretleri ise 2 bin 486 liraya çıktı.
Fen-edebiyat fakültelerinin ücretleri 2 bin 084 liraya; hukuk, iktisat, işletme fakültelerinin ise bin 879 liraya yükseldi.
Güzel sanatlar fakültelerinin ücretleri 3 bin 130 liraya; ilahiyat, eğitim ve yabancı diller fakültelerinin ücretleri bin 670 liraya, iletişim fakültelerinin bin 564 liraya ve pilotajın 6 bin 944 liraya çıktı.
Yurt Dışından Gelenler Farklı Ücrete Tâbi Değil
Kararda, yurt dışından gelen öğrencilerin Türk vatandaşları öğrenim ücreti üzerinden kayıt yaptırabileceği bildirildi.
Buna göre Türkiye Diyanet Vakfı ve Türkiye Maarif Vakfı’na bağlı yurt dışındaki uluslararası imam hatip liseleri, azınlık liseleri ile Müslüman dini idarelere bağlı imam hatip lisesi statüsündeki eğitim kurumlarından mezun olup Türkiye’ye gelen öğrenciler, Türk vatandaşları öğrenim ücreti üzerinden kayıt yaptırabilecek.
Ayrıca kararda hazırlık sınıfında bir yıl sınıf tekrarına kalan öğrencilerin ikinci yıldaki katkı paylarını kendilerinin ödeyeceği aktarıldı.
İkinci öğretimde eğitim gören öğrencilerin ise öğretim ücretlerinin yüzde 10’unun barınma, sağlık ve diğer hizmetlerde kullanılacağı paylaşıldı.