Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

UNCTAD: Küresel Ticaret Yeniden Büyüse de 2023 Görünümü Zayıf

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, küresel mal ve hizmet ticaretinin toparlanmaya başladığını söylerken, yılın ikinci yarısı için karamsar tablo çizdi.
UNCTAD: Küresel Ticaret Yeniden Büyüse de 2023 Görünümü Zayıf
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), art arda iki çeyreklik düşüşün ardından, küresel mal ve hizmet ticaretinin Ocak ve Mart 2023 arasında toparlandığını belirtti. Ancak yılın geri kalanı için beklentilerin iç karartıcı olduğu görülüyor.

UNCTAD, Haziran ayına ilişkin küresel ticaret güncelleme raporunu yayımladı.

UNCTAD, Küresel Ticaret Verilerini Yayımladı

UNCTAD’ın 21 Haziran’da yayınlanan en son küresel ticaret güncellemesine göre 2023’ün ilk çeyreğinde ticaret büyümesi hem mallar hem de hizmetler için olumluydu. 2022’nin ikinci yarısında yaşanan gerilemenin ardından dünya mal ticareti, hem hacim hem de değer olarak toparlandı.

2023’ün ilk üç ayında mal ticareti, 2022’nin son çeyreğine göre yüzde 1,9 artarak yaklaşık 100 milyar dolar yükseldi.

Küresel hizmet ticareti de bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 2,8 artarak yaklaşık 50 milyar dolar yükseliş gösterdi.

GCM Yatırım Banner

2023’ün ikinci çeyreği için UNCTAD beklentisi, dünya ekonomik tahminlerine ve enflasyon, mali kırılganlıklar, Ukrayna’daki savaş ve jeopolitik gerilimler gibi unsurlara işaret ederek küresel ticaret büyümesinde bir yavaşlama tablosu ortaya koyuyor.

Raporda, “Genel olarak, 2023’ün ikinci yarısında küresel ticaretin görünümü kötümser, çünkü olumsuz faktörler olumluya hükmediyor” ifadesine yer verildi.

Rapor, ABD ile Çin arasındaki karşılıklı ticaret bağımlılığındaki süregelen düşüşü de gösteriyor. Geçen bir buçuk yılda ABD’nin, Çin için bir ihracat pazarı olarak nispeten daha az önemli hale geldiğini gösteriyor. Bu dönemde ABD’nin tedarikçi olarak Çin’e bağımlılığı daha da azaldı.

Büyük Ekonomiler Arasında Değişen Ticaret Performansı

Rapor, mal ticareti büyümesinin son dört çeyrekte dünyanın önde gelen ekonomileri arasında karışık olduğunu gösteriyor.

Brezilya, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği hem ithalatta hem de ihracatta önemli artışlar gördü.

Ancak çeyrek bazda, büyük ekonomiler için ticaret eğilimleri Ocak ve Mart 2023 arasında daha sakin ve çoğu durumda olumsuzdu. Dikkate değer istisna, Çin ve Hindistan’dan yapılan ihracattaki önemli artış oldu.

Bölgesel Ticaret Eğilimleri

Yıllık bazda, Rusya Federasyonu ve Orta Asya ekonomileri dışındaki tüm bölgelerde uluslararası ticaret arttı. Ancak Doğu Asya bölgesindeki büyüme, ortalamanın önemli ölçüde altında kaldı.

Çeyrek bazda, 2023’ün ilk çeyreği, marjinal büyüme yaşayan Pasifik bölgesi, Kuzey Amerika ve Afrika dışında çoğu bölgede ticaret değerinde düşüşe tanık oldu.

Raporda gelişmekte olan ülkelerin hem ithalatı hem de ihracatının yıllık bazda ortalama yüzde 6 arttığı ifade edilerek, Doğu Asya ekonomileri hariç tutulduğunda, gelişmekte olan ülkeler için yıllık ticaret büyümesinin yaklaşık yüzde 14’ü bulduğu aktarıldı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.