Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ukrayna’nın Tahıl İhracatı için Karadeniz Büyük Öneme Sahip

Savaş nedeniyle küresel gıda krizine karşı endişelerin ortasında, Ukrayna'nın tahıl stoklarının aktarımı büyük öneme sahip olmakta. Ayrıntılar haberde...
Ukrayna’nın Tahıl İhracatı için Karadeniz Büyük Öneme Sahip
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ukrayna, küresel bir gıda krizini önlemek adına devasa hububat depolarını karayolu, nehir ve demiryolu ile ihraç etmeye çalışıyor. İhracatın etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için Karadeniz limanlarına ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Rusya 24 Şubat’ta Ukrayna’ya asker göndermeden önce, ülke ayda 6 milyon tona kadar buğday, arpa ve mısır ihraç etme kapasitesine sahipti. İhracat Mart ayında sadece 300.000 tona ve Nisan ayında 1,1 milyon tona geriledi.

Hükümet ihracatı 2 milyona çıkarmak isterken, tren vagonu, yakıt ve kamyon eksikliğinden, komşularından daha geniş bir ray mesafesi kullanan yük vagonlarına kadar uzanan lojistik darboğazlarla karşılaşıyor. Ukrayna’nın silolarda en az 20 milyon ton fazla tahıl var ve bu yaz bir sonraki hasat döneminde ihracat için 40 milyon tonun daha hazır olabileceğini tahmin ediliyor.

İhracat Hedefine Ulaşılması Mümkün Değil

Ukrayna Tarım Bakanlığı’nda üst düzey bir yetkili olan Roman Rusakov, Afrika’da ve diğer ülkelerde açlık olduğunu belirterek, yıldan yıla bu gıdayı kaçıran bir nüfusun dinamiklerini gördüklerini söyledi.

Rusakov limanlar gerekli olduğunu ama demiryolu lojistiğini mutlaka geliştireceklerini belirtirken, buna rağmen 6 7 milyon tonluk tahıl ihracatını yakalamalarının mümkün olmadığını ifade etti.

GCM Yatırım Banner

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’nın tahılının Odesa gibi Karadeniz limanlarından sevk edilmesini sağlamak için bir anlaşmaya aracılık etmeye çalışıyor. Rusya, anlaşmanın bir parçası olarak yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün Ukrayna’dan sorumlu yetkilisi Pierre Vauthier, “Odesa yeniden açılmalı ve yeniden açılması için bir anlaşma yapmamız gerekiyor. Bu diplomatik çözüm tartışılmalı” açıklamasını yaptı.

Denize erişimi olmayan Ukrayna, ayda 2 milyon ton hedefine ulaşmak için alternatif rotalara odaklanıyor. Bakanlık, Tuna nehri üzerindeki iki küçük limandan Romanya’ya ayda 700.000 ila 750.000 ton arasında sevkiyat yapmayı umuyor ve buradan Kuzey Afrika ve Asya’ya sevk edilecek.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.