Ukrayna üzerindeki iddialarından dolayı harekete geçen Rusya, hamleleriyle dünyanın Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dahil dünyanın en güçlü ülkelerini karşısına aldı. Rusya-Ukrayna savaşıyla gerginleşen ortamda, Avrupa ülkeleri ve ABD Moskova’nın finansal gücüne darbeler vurmak için ağır yaptırımlar uyguluyor.
Bu süreçte her anlamda Ukrayna cephesinde yer alan ülkeler, onu askeri, ekonomik ve siyasi anlamda destekliyor.
Ukrayna Ulusal Bankası, Aralık ayının Finansal İstikrar Raporu’nu paylaştı. Bankadan aktarılan bilgilere göre Ukrayna’ya 11 ay boyunca 28 milyar dolarlık destek verildi. Söz konusu gelirin yüzde 42’lik dilimini hibeler oluşturdu. Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin öncülük ettiği tahıl anlaşmasının Ukrayna’nın ödemeler dengesi üzerindeki baskıyı hafiflettiği ifade edildi.
Yapılan açıklamalara göre önümüzdeki yıl yapılması planlanan yardım ABD’den Kiev’e 45 milyar dolar sağlanmasını, Avrupa Birliği’nin (AB) onayladığı 18 milyar euro değerindeki paketi içeriyor.
16 Aralık’ta imzalanan yardım paketi çerçevesinde Kiev’e avantajlı krediler şeklinde 18 milyar dolar sağlanacak. Bu borcun geri ödenmesi için ise 2033’ten itibaren 35 yıl süre tanınacak.
ABD Kongresi’nin onayladığı 1,7 trilyon dolarlık bütçe taslağının içinde Ukrayna’nın desteklenmesi için 44,9 milyar dolarlık bir bölüm bulunuyor.
Yıl içinde ABD ve AB tarafında birçok ekonomist ve uzman, Ukrayna’ya yapılan yardımların yavaşlatılması gerektiğini, enerji krizinin, resesyonun ve enflasyonun hakim olduğu son dönemde bunların ekonomilere ciddi etkileri olduğunu savunmuştu.