Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı işgalin ardından çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık yedi milyon kişi Ukrayna’dan kaçtı. Ayrıca her gün daha fazla kişi, 27 ulustan oluşan Avrupa Birliği ülkelerine akın ediyor.
Ukrayna’dan kaçan mültecilerin, AB’de kalıcı istihdam fırsatları bulmayı umdukları tahmin ediliyor. Bu konuların ele alındığı Avrupa Merkez Bankası (ECB) Ekonomi Bülteni makalesinde bölgenin işgücü piyasasına olası etkileri incelendi.
Makalede, Avrupa Birliği ülkelerine akın eden Ukraynalı mültecilerin bir kısmının kalıcı olarak yerleşmesinin muhtemel olduğu ve bu şekilde Euro bölgesindeki işgücü sıkıntısının kademeli olarak hafifleyebileceği değerlendirildi.
Makalede, “Genel olarak Ukraynalı mülteci akınının Euro bölgesi işgücünün büyüklüğünde kademeli bir artışa yol açması bekleniyor. Şimdiye kadar ayrıntılandırılan tüm varsayımlar ve hesaplamalar, orta vadede Euro bölgesi işgücünde yüzde 0,2 ile yüzde 0,8 arasında bir medyan artışa işaret ediyor. Bu, Ukrayna mülteci krizinin bir sonucu olarak Euro bölgesi işgücünün büyüklüğünde 0,3 ile 1,3 milyon arasında bir artışa tekabül ediyor,” dendi.
Vasco Botelho tarafından hazırlanan makalede, Ukraynalı mültecilerin toplam sayısının önemli bir yüzdesinin Euro bölgesine ulaşmasının beklendiği belirtildi. Üstelik bu oranın, savaşın süresine ve şiddetine bağlı olarak artacağı tahmin edildi.
Çalışma çağındaki mültecilerin payının, Euro bölgesinin işgücü piyasasındaki etkilerin belirlenmesinde önemli olacağı ifade edildi. Bu kapsamda orta vadede Euro bölgesine gelen mültecilerin yüzde 50 ila 75’inin çalışma yaşında olacağının varsayıldı. Bu varsayımın, “kadınların şu anda görüşülen tüm mültecilerin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturduğu ve kadın mültecilerin yüzde 80’inin en az bir çocukla seyahat ediyor olması gerçeğiyle desteklendiği” belirtildi.
Yine de mültecilerin işgücü piyasasına entegre olması konusunda önemli engeller olduğuna değinildi. Sığınma hakkı verilmesi, dil becerileri edinmeleri, mesleki niteliklerinin tanınması gibi engellerden bahsedildi. AB’nin bu durumu hızlandırmak için elinden geleni yaptığı söylenirken, işgücü piyasasına çok kademeli entegrasyonun gerçekleşeceği geçmiş durumlar ele alınarak değerlendirildi.
Makalede, “Ukraynalı mültecilerin akınından kaynaklanan işgücü arzındaki artış, Euro bölgesi işgücü piyasasında gözlemlenen sıkılığı bir miktar hafifletebilir. Uzun bir entegrasyon süreci omadan iş bulabilirlerse Ukraynalı mülteciler piyasanın şu anda canlı işgücü talebine yanıt vermesine ve kötüleşen beceri eksikliklerini gidermesine yardımcı olabilir,” ifadelerine yer verildi.