Ukrayna Gaz İletim Sistemi (GTSOU) Genel Müdürü Sergiy Makogon dün Facebook’ta yaptığı açıklamada “Bu sabah Gazprom, Rusya Federasyonu’ndan Sokhranovka giriş noktasına nakliyeyi durdurdu,” duyurusunu yapmıştı. Bu şkeilde Rus gazının bir kısmının kesildiğini doğrulamıştı.
kolayca yatırım yapın
Bugün Reuters’a konuşan GTSOU Başkanı, Ukrayna’nın Rusya’dan Avrupa’ya giden Sokhranovka doğalgaz geçiş yolunu, Kiev boru hattı sistemini üzerinde tam kontrol elde edene kadar yeniden açmayacağını söyledi.
Salı günü şirket, Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından gaz hırsızlığına atıfta bulunarak mücbir sebep ilan etmişti. Böylece Sokhranovka üzerinden akışları durdurmuştu. Boru hattı, bir kısmı 2014 yılından bu yana Rusya destekli ayrılıkçıların kontrolü altında olan Ukrayna’nın Luhansk bölgesinden geçiyor.
Makogon yazılı yorumlarında varlık üzerinde tam kontrol sağlanana kadar boru hattının açılmayacağını ifade etti. Rus devlet doğalgaz üreticisi Gazprom’un ayrılıkçıların Ukrayna’dan geçen gazı çalmaya başladıklarından habersiz olduğunu da belirtti.
Makogon, Gazprom’un hala açık olan Sudzha transit yolunu kullanarak Avrupa’ya giden tüm gazı teslim edebileceğini de söyledi. Gazprom’dan bu konuda yorum gelmezken, Sudzha üzerinden tüm arzın yeniden yönlendirilmesinin mümkün olmadığını söylediği belirtiliyor.
Avrupa’nın Gaz Krizi Yaptırımlarla Büyüyor
Rusya dün geç saatlerde Gazprom’un ağırlıklı olarak Almanya’nın arzı güvence altına almak için geçen ay vesayet altına aldığı bir enerji ticareti, depolama ve iletişim işletmesi olan Gazprom Germania da dahil olmak üzere Avrupa’daki yan kuruluşlarına yaptırımlar uyguladı.
Ayrıca Rusya gazını Avrupa’ya taşıyan Yamal-Avrupa boru hattının Polonyalı kısmının sahibine de yaptırımlar uygulandı. Moskova’nın devlete ait Gazprom’un Avrupalı yan kuruluşlarına yaptırımlar getirmesi ve Ukrayna’nın doğalgaz geçiş yolunu durdurmasının ardından bugün Avrupa’ya alternatif gaz arzını güvence altına alma baskısı arttı.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, etkilenen şirketlerle herhangi bir ilişki olamayacağını ve Rus gazının tedarikinde yer alamayacaklarını söyledi. Rus hükümetine ait bir web sitesinde ise etkilenen firmalar listesinde yer alan kuruluşlar, büyük ölçüde Avrupa Birliği üyesi olan ve Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerde faaliyet gösteriyor.
Rusya’nın Avrupa’daki en büyük müşterisi olan Almanya, Gazprom Germania’nın bazı yan kuruluşlarının yaptırımlar nedeniyle gaz almadığını, ancak alternatifler aradıklarını söylüyor.
Almanya Şansölye Yardımcısı Robert Habeck Federal Meclis’inde verdiği demeçte, “Gazprom ve yan kuruluşları etkileniyor. Bu, bazı yan kuruluşların Rusya’dan daha fazla gaz almadığı anlamına geliyor. Ancak pazar alternatifler sunuyor,” dedi.
Habeck, Rusya’nın önlemlerinin fiyatları yukarı çekmek için tasarlanmışa benzediğini, ancak Rus gaz teslimatlarında beklenen yüzde 3’lük düşüşün, daha yüksek bir maliyetle de olsa piyasada telafi edilebileceğini ifade etti.