Doğu Afrika Topluluğu (EAC) Genel Sekreteri Peter Mathuki, Uganda’daki Ebola salgınına yönelik basın açıklaması yaptı. EAC’ye üye ülkelere salgına yönelik bir an önce önlem almalarına yönelik çağrıda bulundu.
kolayca yatırım yapın
Mathuki, Ebola salgınına karşı müdahale planlarının hazırlanması gerektiğini aktardı. Tedbirlerin özellikle sınır bölgesinde arttırılmasının önemine değindi. Ayrıca salgının yayılmasını önlemek için test ve gözetimlerin daha sık yapılması gerektiğini vurguladı.
Üye devletlerden EAC mobil laboratuvarlarının stratejik salgın noktalarına ve çeşitli sınır giriş noktalarına konuşlandırılmasını düşünmeleri gerektiğini aktardı.
EAC Topluluğun Danışmanı (CTC) ve Üretken ve Sosyal Sektörler Genel Sekreter Vekili Dr Anthony Kafumbe konuya yönelik değerlendirmede bulundu. Mobil laboratuvarların bu tür 3. ve 4. düzey patojenlerle başa çıkma yetenekli olduğunu söyledi. Şüpheli vakaların bu taramalar sayesinde iyileşeceğini aktardı.
Uganda’da En Son 2012 Yılında Ebola Virüsüne Rastlanılmıştı
Uganda’da en son 2012 yılında Ebola virüsünün bildirildiği belirtildi. 2019 yılında komşu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Kuzey-Doğu Bölgesi’nde salgının yaşandığı ifade edildi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ugand’nın salgınla mücadele etme yeteneği konusunda iyimser olduğunu açıkladı. DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr Matshidiso Moeti’nin virüsü tespit edebilmek için hızla harekete geçtiği bildirildi.
Ebola virüsünün ölümcül bir hastalık olduğu ve vahşi hayvanlardan insanlara bulaştığı aktarıldı. Hatalıkta ortalama vaka ölüm oranının yüzde 50 oranında olduğunu ifade edildi.
Kuluçka süresinin 2 ila 21 gün olduğu, semptomlar gelişene kadar hastalığın yayılmadığı bilgisi paylaşıldı. Ebola virüsü ile mücadele eden Ugan’da da 19 Eylül’den bu yana 23 kişi hayatını kaybederken vaka sayısı 36’ya yükseldiği açıklandı.
Ebola Virüsü Nedir?
Virüs ilk olarak 1976 yılında Sudan’ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Yambuku kentlerinde ortaya çıktı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen salgının Ebola Nehri yakınında bir köyde meydana geldiği için hastalık adını buradan aldı. 2014 yılından itibaren 2 bin 698 vaka görüldü. Bu hastalardan bin 428’i öldü.