Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, bugün Sidney’de düzenlenen küresel bir enerji forumunda dikkat çekici konuşmalarda bulundu.
Fatih Birol, mevcut durumu “ilk küresel enerji krizi” olarak nitelendirdi ve dünya ekonomisi üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu ifade etti.
Küresel enerji krizinin henüz zirveye ulaşmadığına değinen Birol, kış yaklaştıkça sorunun daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulundu.
Ukrayna’nın yasadışı işgalinin, küresel enerji güvensizliğini arttırarak arz ve fiyatların etkilendiği aktarıldı. Bu durumun enerji piyasalarını yeniden şekillendirmesi üzerine çözümlerin üretildiği açıklandı.
Temiz Enerji, Mevcut Krize Çözüm!
Güneş enerjisinin azaldığı soğuk kış havalarında artan enerji talebinin çoğalacağını belirten Birol, endüstriyel müşterileri ve haneleri zorlayan enerji arzının uluslararası kömür ve gaz fiyatları için uyarı niteliğinde olduğunu söyledi.
UEA Başkanı Birol, küresel enerjideki mevcut durumu 1970’li yıllardaki ikiz petrol arz şoklarının sert bir şekilde vurduğu ve küresel bir durgunluğu tetiklediği zamanla karşılaştırdı.
1970 krizinden sonra enerji alanında yapılan yeniliklere değinen Birol sonrasında; ”Dünya mevcut gelişmelere tekrar böyle bir tepki gösterebilir, küresel olarak enerji politikalarında bir sıçrama görebiliriz ve bazı iyi sonuçlar gelebilir.” dedi.
Temiz enerjiye geçişin mevcut küresel enerji krizinden destek alacağına dair iyimserliğini dile getirerek, birçok ulusal hükümetin temiz enerjiye geçişi hızlandırmasına işaret etti.
Birol, temiz enerji hedeflerine ulaşmak için tedarik zincirlerini çeşitlendirmenin, özellikle de dünyanın güneş enerjisi tedarik zincirinin yüzde 80 Çin’e olan bağımlılığını azaltmanın önemini dile getirdi.
Aynı zamanda bazı çevrelerde mevcut krizi kötüleştirmek için temiz enerji politikalarını suçlayan yorumları yanlış ve yanıltıcı olarak nitelendirdi.