2019 yılında çıkarılıp ertelenen konaklama vergisiyle ilgili yeni karar duyuruldu. Gelir İdaresi Başkanlığı, konaklama Vergisi’nin 1 Ocak 2023 yılında yürürlüğe gireceğini duyurdu ve verginin nasıl uygulanacağına dair tebliğ taslağını hazırladı. Konaklama Vergisi otel, motel, termal tesis, tatil köyü, pansiyon, misafirhane, apart otel, yayla evi kamping gibi tesislerden yüzde 2 oranında alınacak.
Cumhurbaşkanı, vergi oranını bir katına kadar artırma, yarısına indirme veya farklı oranlar tespit etme yetkisine sahip.
Yeni yıl ile birlikte acentalar üzerinden veya doğrudan konaklama tesislerinin sağladığı hizmetlerde, konaklayan statüsünde bulunanlar vergi ödemek zorunda kalacak.
Bedelsiz Konaklama Hizmetlerine Vergi
Karşılıksız olarak yararlanılan promosyon, eşantiyon, hediye, tanıtım ve bunun gibi isimler altında bedelsiz olarak gerçekleştirilen konaklama hizmetlerinde de vergi uygulanabilecek. Söz konusu uygulamaya sadece konaklama tesisi bünyesinde çalışan ve tesiste geceleyen personel dahil edilmeyecek.
Geceleme işletmeye ait olsun veya olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması da vergi kapsamına girecek.
Tüm Hizmetlerden Vergi Alınacak
Yeni vergi ile sadece konaklama hizmeti değil, tesiste sunulan diğer tüm hizmetler de vergiye tabi olacak.
Geceleme hizmetinden yararlanan bir kişi, tesis bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetlerde vergiye tabi tutulacak.
Bu başlıkların haricinde kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve benzeri isimlerde sağlanan hizmetler de verginin konusuna girecek.
Organizasyon Hizmetleri Vergiye Tabi Olmayacak
Konaklama tesislerinde gerçekleştirilen düğün, sünnet, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum gibi organizasyonlar yeni uygulanacak olan vergi kapsamında olmayacak.
Tesis bünyesi dışındaki hizmetlerde, (ulaşım, transfer, gezi, rehberlik, müzelere giriş ve benzeri hizmetler) tutarın açıkça gösterilmesi ve faturada yer alması halinde Konaklama Vergisi alınmayacak.
Döviz Kullananlar Nasıl Ödeyecek?
Konaklama bedelinin döviz ile ödenmesi halinde, vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk lirasına çevirilerek hesaplanacak.
Konaklama Vergisi’ne Örnekler
Örnek 1: Pansiyon işleten (A), oda ve kahvaltı hizmeti verdiğinde kahvaltı hizmetini geceleme faturasında gösterse ya da ayrı bir fatura düzenlese dahi, tesis bünyesinde sunulan kahvaltı hizmeti konaklama vergisi kapsamına girecek.
Örnek 2: Kapadokya’da özel konaklama tesisi işleten (B), her şey dahil konaklama ismi altında verdiği hizmetlere dahil olan balon turunda, konaklama hizmetinden bağımsız olarak tesis bünyesi dışında sunulan bir hizmet olduğu için konaklama vergisi hesaplanmaz.
Örnek 3: Motel işleten (C) tarafından tesiste konaklayanlara tesisin kendi hizmeti olan kuru temizle ünitesinde verilen ve parça başına ayrıca fiyatlandırılıp konaklayana bedeli mukabili sunulan kuru temizleme hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmaması durumunda vergiye tabi değildir.
Konaklama tesislerinde, geceleme hizmeti almayan kişilerin yararlanacağı hizmetler ve eğlenceler vergiye tabi değildir.
Vergilendirme Nasıl Olacak?
Örnek 1: Konaklama hizmeti 5.000 TL olan bir işletme:
Konaklama Vergisi (5.000 TL x 0,02): 100 TL
KDV Tutarı (5.000 TL x 0,08): 400 TL
Genel Toplam: 5.500 TL
Örnek 2: Tatil köyü işleten B işletmesi tarafından dört gece her şey dahil 2.000 TL olan konaklama hizmeti, C acentası aracılığı ile D müşterisine 2.400 TL karşılığında satılmıştır.
C acentası tarafından müşteri D’ye yapılan satış konaklama vergisi haricinde gerçekleşmiş. Söz konusu durumda konaklama hizmeti veren B işletmesi tarafından D müşterisine düzenlenen faturada (2.000 TL x 0,02) 40 TL’lik Konaklama Vergisi yer alacak.
Örnek 3: İşletme tarafından 10.000 TL olarak belirlenen konaklama hizmeti, acenta tarafından bir müşteriye 12.000 TL karşılığında satıldığında, müşteri, faturasında 10.000 TL olan konaklama hizmetinde (10.000 TL x 0,02) 200 TL Konaklama Vergisi, 800 TL KDV ile karşılaşarak genel toplamda 11.000 TL ödeyecek.
Vatandaşın Tepkisi Gecikmedi
Kemal Özkiraz, karavan ve çadırlardaki konaklamanın vergiye tabi tutulmasına tepki gösterdi.
Kaynak: Twitter
Anlaşılır Ekonomi adlı kullanıcı, sıklıkla vergi geldiğinden bahsederek çadır vergisine işaret etti.
Kaynak: Twitter
Elektra adlı kullanıcı, her şeye vergi geldiğini belirterek tepkisini paylaştı.
Kaynak: Twitter
Hüseyin, yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek Konaklama Vergisi’ne yönelik düşüncelerini aktardı.
Kaynak: Twitter
Loya adlı kullanıcı, dağda kurulan çadırdan, otelde konaklamak için ve parka çekilen karavandan dolayı vergi ödenmesini eleştirdi.
Kaynak: Twitter
Semanur, satın almadığı bir malın vergisinin neden ödendiğine dikkat çekti.
Kaynak: Twitter
Bir kullanıcı, artan vergi kalemlerine dikkat çekerek neredeyse günlük hayattaki her şeyden vergi alınacağını söyledi.
Kaynak: Twitter
Bimen adlı kullanıcı, zaten her şeye vergi ödendiğini işaret etti ve Konaklama Vergisi’ne tepki gösterdi.
Kaynak: Twitter
See isimli kullanıcı, 2023’te yürürlüğe girecek olan Konaklama Vergisi’ne tepki göstererek “Çok şükür oksijen henüz bedava.” diyerek paylaşımda bulundu.
Kaynak: Twitter
YBB isimli kullanıcı, hükümetin vergiden vergi aldığını söyleyerek yüzde 2’lik yeni vergiyi eleştirdi.
Kaynak: Twitter
Vatandaşlar, günden güne artan yaşam maliyetleri ile boğuşurken yeni vergi kalemleri tepkilerin odağı oldu. Enflasyon, faturalar ve günlük hayattaki stresini yılda birkaç kez atmak isteyen insanlar, tatile gitmeden önce bir kez daha hesap yapmak zorunda kalacak.