Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’de Ücretli Çalışan Sayısı Yıllık Bazda %5,1 Arttı

TÜİK tarafından yeni açıklanmaya başlanan ücretli çalışan istatistiklerine göre; ücretli çalışan sayısı Ocak 2021'de yıllık %5,1 artış gösterdi.
Türkiye’de Ücretli Çalışan Sayısı Yıllık Bazda %5,1 Arttı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ücretli Çalışan İstatistikleri adı altında yeni yayımlamaya başladığı verinin Ocak 2021 sonuçlarını paylaştı. Buna göre; ülkemizde sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı yıllık bazda %5,1 artış gösterdi.

Ücretli çalışan sayısı, Ocak 2020’de 11 milyon 969 bin 591 kişiyken, Ocak 2021’de 12 milyon 589 bin 820 kişi oldu.
Türkiye Ücretli Çalışan Sayısı - Ocak 2021
Kaynak: TÜİK

Alt detaylara göre; Ocak 2021’de ücretli çalışan sayısı sanayi sektöründe yıllık %8,4 artarken, inşaatte %22,1 yükseldi. Ticaret-hizmet sektöründe ise %0,5 artış gözlendi.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı aylık bazda ise %0,8 oranında artış kaydetti. Aylık bazda sanayi sektörü ücretli çalışan sayısı %0,8 artarken, inşaat sektöründe %1,4 yükseldi. Ticaret-hizmet sektöründeki ücretli çalışan sayısı ise %0,8 arttı.

Ücretli çalışanların sanayi sektöründeki dağılımı incelendiği zaman; yıllık bazda en yüksek artış %8,8 ile imalat sektöründe gözlendi. Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yıllık %6,1 ücretli çalışan artışı görülürken, elektrik, gaz, buhar alanındaki ücretli çalışanlar %1,1 arttı. Su temini ve kanalizasyonda da %2,6’lık artış gerçekleşti.

Ücretli çalışanların ticaret-hizmet sektörlerindeki dağılımına göre yıllık bazda en büyük düşüş %16,9 ile konaklama ve yiyecek sektöründe gerçekleşt.
Alt Sektörlere Göre Ücretli Çalışan Sayısı - Ocak 2021
Kaynak: TÜİK

Ulaştırma ve depolama sektöründeki ücretli çalışanlar %2,5 azalırken, bilgi ve iletişim sektöründe %9 arttı. Gayrimenkul sektöründeki ücretli çalışan sayısı yıllık %10,2 artarken, finans ve sigorta faaliyetleri ücretli çalışanları yıllık %0,7 azalma gösterdi.

GCM Yatırım Banner

Aylık bazda ücretli çalışan sayısında azalma görülen sektörler ise %0,1 ile finans ve sigorta faaliyetleri ve %0,2 ile iradi ve destek alanları olarak işaretlendi. Ücretli çalışan sayısı aylık bazda en fazla artan sektör ise %2 ile madencilik ve taş ocakçılığı oldu.

TÜİK dün yaptığı açıklamada, “Ülkemizin ekonomik durumunun değerlendirilmesi ve sektörlerin istihdam, çalışılan saat, brüt ücret-maaş endekslerinin zaman içerisindeki değişimlerinin izlenebilmesi amacıyla “İşgücü Girdi Endeksleri”ni idari kayıtlara (Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu idari kayıtları) dayalı ve çeyreklik olarak yayımlamaktadır,” ifadelerini kullanmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.