
Son yılların en popüler ve en tartışmalı girişimlerinden biri olan Uber, artık Grab benzeri anlaşmalar yapmayacağını duyurdu. Bu da geçtiğimiz haftalarda Güneydoğu Asya pazarındaki operasyonlarını Grab’e devreden Uber’in, uluslararası alandaki geri adım atma devrinin sona erdiği şeklide yorumlandı.
Diğer taraftan bu haber, araç paylaşım şirketinin CEO’su söz konusu anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamaları da yeniden gündeme getirdi. Çünkü Khosrowshahi; anlaşmanın Uber’in faaliyet gösterdiği çekirdek pazarlara odaklanmasını sağlayacağını ve pay edinemediği pazarlardaki özsermaye hisselerini artıracağını dile getirmişti.
İlaveten şirketin pek çok cephede birçok dişli rakiple mücadele ettiğini belirterek, birleşmenin Uber’in yararına olacağını belirtmişti.Ancak Uber COO’su Barney Harford’un yaptığı açıklama, Dara Khosrowshahi’nin düşünceleriyle açıkça çelişti. Çünkü Harford; Uber’in artık dünya çapındaki rakip şirketlerden azınlık hisseleri satın almayacağını açıkladı. Bu da Uber’in ABD dışındaki pazarlardan geri çekilmesinin sona erdiği yönünde yorumlandı.
Ve konuşmasına: “bugün içinde kaldığımız pazarlar bizim için temel pazarlar, buralardaki yatırımlarımızı ikiye katlıyoruz ve kendimizi söz konusu pazarlara adadık” sözleriyle devam etti. Şirketin Uber’in başlıca rakiplerinden Careem’le herhangi bir ortaklık yapıp yapamayacağı konusuna da değinen Harford; bunun pek mümkün olmadığını dile getirdi.
Güneydoğu Asya pazarındaki Grab ile Orta Doğu’daki Careem’le ilişkilerinin birbirine benzemediğini belirten COO, Orta Doğu’da ve Kuzey Afrika’da Güneydoğu Asya’dakinin aksine güçlü bir konuma sahip olduklarını vurguladı.
Kısacası; şirket COO’sunun bütün bu konuşmaları Uber’in uluslararası alandaki geri adım atma politikasından vazgeçeceğini gösterdi.
Yeri gelmişken; Uber’in kullanıcıları sevindiren yeni güncellemesinden de bahsedelim. Buna göre; Uber sürücülerinin müşterilerin adres bilgilerine ulaşmasının önüne geçileceği söylenmiş, şirketin bu konu üzerinde titizlikle çalıştığı açıklanmıştı.