Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TZOB: Hazine ve Maliye Bakanlığı Hayvancılığı Krizin İçine İtti

Şemsi Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı sorumlu tutarak, enflasyonu düşürmek için üretici fiyatlarının baskılandığını açıkladı. İşte detaylar;
TZOB: Hazine ve Maliye Bakanlığı Hayvancılığı Krizin İçine İtti
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt ürünleri sektöründe yaşanan sıkıntılara dair açıklamalarda bulundu. Sektöründeki yaşanan krize işaret eden Bayraktar, yetkilileri tedbir almaya davet etti.

Başta yem olmak üzere elektrik, mazot, gübre ve işçilik gibi birçok maliyette ciddi artışlar olduğu, belirlenen fiyatlarınsa üreticileri sektörden kopardığı söylendi. İleriki süreçte süt ve ette krizler yaşanacağı kaydedildi. Tüketiciler ürünlere ulaşamayarak en ağır sonuçları yaşayacak.

Başkan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın etkisinde olan Gıda Komitesi’nin enflasyonu düşürmek amacıyla üretici fiyatlarını baskılamasının, enflasyon ithal etmekten başka bir işe yaramayacağını vurguladı.

Üreticiye Çifte Standart Uygulanıyor

Bayraktar, “Gıda komitesi süt ürünleri ve yem fiyatlarına müdahale etmezken neden üretici fiyatlarına müdahale ediyor? Yem sanayicisi, süt sanayicisi ve marketler artan maliyetleri fiyatlara yansıtıyor. Neden üreticilerimizin artan maliyetlerini fiyatlara yansıtması engelleniyor?” dedi.

Bu durumu çifte standart olarak nitelendiren Bayraktar, bu şekilde üretimin yok edildiğini ve üreticinin üretimden uzaklaştığını vurguladı. Üreticilerin günah keçisi yapılmasının doğru olmadığını vurguladı.

GCM Yatırım Banner

Üreticilerin ellerinde tuttukları damızlıklara çok pahalı olduğu için daha az yem verildiğini paylaşan Bayraktar, hayvanların artık dengeli beslenmediği iletildi.

Üretim ve Verim Kayıplarına Bağlı Süt Üretimi Azaldı

Dengesiz beslemeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda besleme hastalıklarının ve üremeye yönelik sorunların arttığı açıklandı. Üretim ve verim kayıplarına bağlı olaraksa süt üretiminin de azaldığı belirtildi. Sanayicilerin ürün alabilmek için kıran kırana bir mücadeleye girdiğinin altı çizildi.

Baskılanan çiğ süt fiyatını saha kabul etmediği ve alanın yangın yerine döndüğüne işaret eden Bayraktar, fiyatların olması gerektiği gibi yukarı yöne doğru hızla hareket ettiğini ekledi. Şu an ise sanayici ve üretici örgütlerin olması gereken çiğ süt fiyatını sahada belirlediği aktarıldı.

Tarım sektöründe iç dinamiklerin hesap edilmediğine dikkat çeken Bayraktar, tek amacı enflasyonu düşürmek olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu amaçla da Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendirdiğini açıkladı. Hayvancılığın bu şekilde büyük bir krizin içerisine girdiğine işaret etti.

“Maalesef Hayvancılığımızın Geleceğini Keserek Bir Bir Yedik.”

Süreç içerisinde en az bir milyon damızlık anaç hayvanın kesime gittiği, hayvancılığın da geleceğinin kesildiği ifade edildi. Bayraktar, “Maalesef hayvancılığımızın geleceğini keserek bir bir yedik.” Diyerek kesilen hayvanların yerine konulması için 2,3 milyar euro maliyet gerektiğine değinildi.

Bugünkü kurla bu miktarın 41,8 milyar liraya tekabül ettiği ama bu kadar sayıda ve kalitede hayvan bulunmasının zor olduğu açıklamada yer aldı.

Ulusal Süt Konseyi’ni işaret eden Bayraktar, “Görevi süt üretimini sürdürülebilir kılmak olan ancak kararları ile üretimi sürdürülebilir olmaktan çıkaran ve üreticiyi perişan eden süt konseyi işlevini yitirmiştir ve kapatılmalıdır.” diyerek dikkat çekti.

Süt fiyatını artık sahada sanayiciler ve üretici örgütler tarafından belirlendiği bildirilerek, sürecin böyle devam etmesinin ve böylelikle üretimin durmasının önüne geçileceği eklendi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.