Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TZOB Başkanı Uyardı: Gıda Fiyatlarında Yükseliş Çanları Çalıyor

Kuraklık riskinin kapıyı çalmasının ardından üreticiler için de şartlar zorlaştı. TZOB Başkanı, gıda enflasyonunu artıracak senaryoyu paylaştı.
TZOB Başkanı Uyardı: Gıda Fiyatlarında Yükseliş Çanları Çalıyor
HABER GİRİŞ

Yeni yılda gıda enflasyonun geçen yılı aratıp aratmayacağı merak konusu olurken, zincir marketler Ocak ayı için art arda sabit fiyat uygulaması ve fiyat indirim kararı aldı ancak bu kez meteoroloji etkeni ortaya çıktı. Kar ve yağmur yağışındaki normalin üzerinde yaşanan düşüşlerin, gıda fiyatlarına artış olarak yansıması bekleniyor.

Ülkede yaşanabilecek olası bir kuraklık riskine ilişkin değerlendirme ve uyarılarda bulunan isim, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar oldu.

TZOB Başkanı, Ege ve Marmara bölgelerinde kuraklık riskinin şimdilik azaldığını ancak İç Anadolu Bölgesi için durumun daha kritik olduğunu söyledi.

Yağış almadığı için bu bölgede kuraklık riskinin sürdüğü uyarısını paylaşarak, “Önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar gerçekleşmezse üretimi ve üreticilerimizi zor günler bekliyor” dedi.

Görüntülü basın açıklamasında konuşan Bayraktar, “Özellikle Konya, Eskişehir, Nevşehir ve Kırşehir illerinin bazı bölgelerinde çimlenmede sorun olduğu, köklerde sararma meydana geldiği görülüyor” şeklinde açıklamada bulundu.

GCM Yatırım Banner

Hidrolojik Kuraklık Yaşanabilir

Barajlardaki doluluk oranına atıf yapan Bayraktar, baraj ve göletlerdeki su seviyelerinin normalin çok daha altında kaldığını belirterek, benzer yetersizliğin yeraltı sularında da görüldüğünü söyledi.

TZOB Başkanı, “Birçok ilimizde baraj seviyelerinin düştüğü, göllerde çekilme olduğuna yönelik bilgiler geliyor. 30 Aralık 2022 itibarıyla elde edilen verilere göre 81 barajın 31’inin, yani yüzde 38’inin aktif doluluk oranı yüzde 30’un altındadır” dedi.

Hava şartlarındaki dengesizliğin yeni ortaya çıkmadığını, 3 yıldır sonbahar yağışlarında kesinti yaşandığını belirterek, “Meteorolojik ve tarımsal kuraklığın yanı sıra hidrolojik kuraklık da yaşanabilir” dedi.

Tüketici Fiyatlarında Artış Sinyali Var

Suda yaşanabilecek kuraklığı ifade eden hidrolojik kuraklığın sinyallerinin alındığını söyleyerek, uyarılarını sürdüren Bayraktar şöyle konuştu:

“Yeterli sulama yapılamaması durumunda birçok üründe verim kaybı yaşanabilir. Su yetersizliği ürün tercihlerini de etkileyecek, üretici daha az su isteyen ürünlere yönelecektir. Üretim düşüklüğü gıda arzının gerilemesine neden olacak ve neticede ise yaşanan bu olumsuz durum tüketici fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır.”

TZOB Başkanı Yapılacaklar Listesini Paylaştı

Sorun tespitinin yanı sıra kuraklık tehdidi için de önerilerde bulunan TZOB Başkanı, “Uzmanlar sorunun köklü çözümü için alınan tedbirlerin kısa ve orta dönemde yarar getirmeyeceğini de ifade ediyor. Bu nedenle kuraklık riskini yönetebilmeli, en az zararla bu afetten çıkmanın yollarını bulmalıyız” dedi.

Yalnızca tarım ve sanayi alanında değil, hane kullanımında da su tasarrufunun faydalı olacağına dikkat çekerek, alınacak önlemlerin birey kapsamına indirgenmesini istedi ve önerilerini şöyle sıraladı:

“Basınçlı sulama imkanlarının artırılması sağlanmalıdır. Bölge bazında kuraklığa ve soğuğa toleranslı tohum çeşitleri daha fazla geliştirilmeli ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerinin kullanım alanları yaygınlaştırılmalıdır. Yeni gölet ve baraj yatırımları başlatılmalı ve devam edenler bir an önce tamamlanmalıdır. Güneydoğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Doğu Anadolu Projesi gibi büyük sulama yatırımlarını içeren projeler bir an önce tamamlanmalıdır. Acilen eski ve atıl vaziyette olan sulama sistemleri yenilenmeli, kapalı sistemlere geçilmelidir. Yeraltı sularını tutmak için yeraltı barajları inşa edilmelidir.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın