Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketicilerin gıda enflasyonuna ilişkin aylık değerlendirmelerini paylaştı. Ele aldığı gündem maddeleri arasında üreticilerin tarım Bağ-Kur sorunu başta olmak üzere nisan ayı üretici market fiyatları ile aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri öne çıktı.
Çiftçilerin Bağ-Kur sorununu ilgili birimlere aktardıklarını açıklayan TZOB Başkanı Bayraktar, “Diğer sigortalılar 20 yıl prim ödemesi yaparak emekli olabiliyorken, üreticilerimiz 9 bin gün yani 25 yıl prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanıyor. Bu hakkaniyetsizlik giderilmeli, prim ödeme gün sayısı düşürülmelidir” diye konuştu.
Çiftçilerin ödemeye devam ettiği prim borçlarının çok yüksek seviyelerde olduğunun altını çizerek, “Üyelerimiz ödeme zorluğu çekiyorlar. SGK primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmelidir” önerisinde bulundu.
Limonun Marketteki Fiyat Farkı Yüzde 500’ün Üzerinde
Nisan ayı üretici market fiyatları hakkında konuşan Bayraktar, geçen ay üretici ile market arasındaki makasın en fazla limonda açıldığını kaydetti.
Limonun üretici ile market arasında yüzde 573,6 oranında fiyat farkı yaşadığını söyledi. Üreticide 2 lira 50 kuruş olan limonun markette 16 lira 84 kuruşa satıldığını paylaştı.
Bayraktar, “5 lira olan elma 18 lira 6 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 77 lira 46 kuruşa, 55 lira olan kuru incir 154 lira 55 kuruşa, 6 lira 17 kuruş olan ıspanak 17 lira 22 kuruşa, 9 lira 50 kuruş olan patlıcan, 26 lira 36 kuruşa, 10 lira 13 kuruş olan sivri biber 27 lira 94 kuruşa tüketiciye satıldı” dedi.
Fiyat artışlarını tek tek ele alarak, “Limondaki fiyat artışını yüzde 261,2 ile elma, yüzde 209,8 ile kuru üzüm, yüzde 181 ile kuru incir, yüzde 179,1 ile ıspanak, yüzde 177,5 ile patlıcan, yüzde 175,8 ile sivri biber, yüzde 175,7 ile maydanoz, yüzde 152,9 ile kırmızı mercimek takip etti” diye konuştu.
Kuru Soğanın Fiyatını Sezon Yükseltti
Üretici fiyat değişimlerinin sebeplerini sıralayan Bayraktar, “İç Anadolu bölgesinde sezonun bitmesi, üreticinin elinde ürün kalmaması ve Çukurova bölgesinde hasadın yeni başlaması kuru soğan fiyatlarını yükseltti” diye çıkarımda bulundu.
Patates için de aynı durumun söz konusu olduğunu belirterek, arzda sona gelinmesi ve Adana bölgesinde ise hasadın yeni başlamasının fiyatları yükselttiğini bildirdi. Aynı şekilde arz ve talepteki değişimin de et fiyatlarını yukarı çektiğini ekledi.