Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni başkanı Orhan Turan, Dünya’ya verdiği demeçte faiz, Türkiye ekonomi modeli ve enflasyon gibi konulara değindi.
kolayca yatırım yapın
Türk lirasını değersiz kılıp ihracatı artırmak gibi bir beklenti oluşmuş olabileceğini fakat global ihracat pazarlarının dinamiklerinin artık çok farklı olduğunu söyledi. Para birimine aşırı değer kaybettirip ihracatta alan kazanmanın 1990’larda kaldığını aktardı.
Günümüzde katma değeri yüksek, teknolojiye dayalı ve marka değeri olan ürünler ihracat pazarlarında öne çıktığını söyleyen Turan, sözü enerji fiyatlarına getirdi.
Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan önce de fiyatlarda yükseliş olduğunu ancak savaşın bunu daha da hızlandırdığını belirtti. Türkiye Ekonomi Modeli olarak adlandırılan planla, arzu edilen sonuca ulaşılamadığını dile getiren TÜSİAD Başkanı, “Yüzde 20’ye yavaşlayan bir ihracatımız ve yüzde 40’a gelen bir ithalat artışımızla cari açığımız bu yıl 30- 40 milyar dolara doğru yükseliyor. TL’ye önce değer kaybettirip cari açığı azaltalım, ardından enflasyon düşer denklemi çok da çalışmadı.” dedi.
Para birimi değer kaybettikçe enflasyonun arttığını, ekonomimizin çok yüklü dövize ihtiyacı olduğunu belirtti. Döviz kaynağımızın çok az olduğunu söyleyen Turan, sorunun sadece cari açık olmadığını, dış borç ödemelerinin de yüksek olduğunu ifade etti.
Enflasyonla Yeterince Mücadele Edebildiğimizi Düşünmüyorum
Enflasyonla yeterince mücadele edilmediğini düşünen Turan; doğru para politikası uygulanmadığını, tarım gıda gibi konularda gerekli yapısal adımların atılmadığını aktardı.
“Olası global şoklara ekonomiyi hazırlayamıyoruz” diyen isim, bunun bünye gibi düşünülmesi gerektiğini ve her an dışarıdan risk gelebileceğini belirtti.
Açıklamasına “Bizim ekonomimizde durum farklı, global taraftan bu enflasyon dalgasının gelmesi çok muhtemel idi. Buna daha hazırlıklı olup üzerimize düşeni yapmalıydık. Biz bu dalgaya, enflasyon oldukça yüksekken ve tüm dünya faiz artırırken, faiz indirerek girdik. Kaçınılmaz olan kur şoku yaşandı. Bir şok geldikten sonra onunla mücadele çok daha maliyetlidir. Mühim olan o şoka hazırlıklı olmak.” sözleriyle devam etti.
Enflasyonla son 5-6 yıldır doğru mücadele edilmediğini, yıllar içinde fiyatlama davranışının bozulduğunu sözlerine ekledi. Kısa vadede enflasyon görünümünün oldukça zorlayıcı olduğunu, öne çekilmiş talebin halen enflasyon yarattığını ifade etti.