
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve heyeti, son iki günde Ankara’da AKP, CHP, İYİ Parti, HDP, Deva Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’ni ziyaret etti.
Turan, siyasi parti temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmeleri ve ekonomik gelişmeleri Fox TV’de yayınlanan Çalar Saat programında değerlendirdi.
“Avrupa’daki Fiyatlarla Rekabet Edemeyecek Noktaya Geliyoruz”
TÜSİAD Başkanı Turan, pandemi sonrası dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelere değindi. Son bir yılda doğal gaza gelen zammın sanayide yüzde 603 olduğunu bildiren Turan, enerji fiyatlarının yanı sıra kur artışına da dikkat çekti.
Doların bir yıldaki artışının yüzde 100’e yakın olduğunu anımsatarak maliyetler üzerinde çok ciddi bir baskı olduğunu söyledi.
Özellikle enerji yoğun sektörlerin üretimlerinin ihracatta zorlandığını ifade etti. “Avrupa’daki fiyatlarla rekabet edemeyecek noktaya geliyoruz” dedi.
Ucuz İş Gücü ve Rekabetçi Kur Devri Kapandı
Turan’a göre Türk ihracatçısı birim fiyatlarını artırmayı test ediyor.
Sürekli ucuz iş gücü ve rekabetçi kurla ihracatın artacağının kurgulandığını söyleyen Turan, bu yaklaşımın 80 ve 90’larda kaldığını ifade etti.
Turan’ın açıklaması şöyle: “Bizim düşük iş gücü ve rekabetçi kurla, ihracatı sürdürülebilir olarak artırma şansımız yok. O dönem kapandı.”
Türkiye Maddi Olmayan Kaynaklara Yatırım Yapmalı
İhracat artışı ve verimlilik için yüksek teknolojiyi işaret eden Turan, nitelikli yatırım yapılmasını önerdi. Böylece daha katma değerli ve markalı ihracat yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Geçen yıl Ekim ayında TÜSİAD’ın “Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa” isimli raporu yayımlanmıştı.
Turan, bu rapora işaret ederek Türkiye’nin gelecek 15-20 yılı için maddi olmayan kaynaklara yatırım yapması gerektiğini vurguladı. Bu kaynaklar arasında; insan, Ar-Ge, bilim, inovasyon ve kurumlar var. Turan’a göre kurumların güvenilirliği ve karar kalitesi tartışıldığı zaman güven konusunda zedelenme oluyor.
Asgari Ücrette Artış Çözüm Değil
Asgari ücret artışı ile ilgili de konuşan Turan, olası bir artışın iş çevrelerinde tekrar konuşulduğunu ancak bunun çözüm olmadığını aktardı. Turan’a göre çözüm olarak mutlaka enflasyon tek haneye düşmeli.
Gelişmiş ülkeler ile Türkiye’nin enflasyon karnesini karşılaştıran Turan’ın yorumu şöyle:
“Gelişmiş ülkelerde enflasyon yüzde 5 ila 7 arasında. Bizim akranımızda ise yüzde 9-10 civarında. Bizde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 72,5, üretici fiyat endeksi (ÜFE) 132 ama bazı sektörlerde daha fazla. Konuştuğum sanayici arkadaşlar, ‘2021 Ocak ayında 100 liraya ürettiğimi bugün 350 liraya üretiyorum’ diyor. Yani ürüne göre enflasyon rakamlarımız çok daha farklı.”
70 Puanlık Enflasyonun 50 Puanı İçeride Alınan Kararların Sonucu
Yüksek enflasyon oranı hakkında bilgi veren Turan, yapılan hesaplamalara göre 70 puanlık enflasyonun 20 puanının ithal kaynaklı, 50 puanının ise içeride alınan kararların sonucu olduğunu savundu.
Önceliğin büyüme değil, enflasyonla mücadele olması gerektiğini düşünen Turan’ın ifadesi şöyle: “TÜSİAD olarak bizim önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı. Büyümeden de bir miktar fedakârlık yapılabilir. Çünkü enflasyon en öncelikli meselemiz.”