İşgücü Piyasası Dinamikleri ve İşsizlik Sorunu başlığıyla düzenlenen ekonomi toplantıları kapsamında konuşan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, ekonomide iyileşme olması için iki önemli faktör üzerinde durulması gerektiğini söyledi.
Bir süre önce görevi Erol Bilecik’ten devralan ve ilk kez konuşan yeni başkan Simone Kaslowski ekonominin düzelmesi için gerekli olan iki koşulu; güveni ve istikrarı sağlamak ve ödenemeyeceği düşünülen kredilerin banko bilançolarından çıkarılması şeklinde belirtti.
Kaslowski, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu dile getirdi.En son açıklanan verilerde işsizliğin %12,3 seviyesine sıçradığını, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizliğin bir ay içerisinde %0,6 puan arttığını söyleyen Kaslowski, tarım dışı işsizliğin %14 olduğunu ve bu yüksek oranların bazı tedbirler almayı zorunlu kıldığını ifade etti. Son yıllarda istihdam teşviklerinde önemli gelişmeler olduğunu fakat daha iyi sonuç alınabilmesi için sadeleştirilmesinin faydalı olacağını ekledi.
2018 yılının ilk çeyreğinde %7,4 oranında büyüme kaydedildiğini söyleyen Kaslowski, bu büyümenin kredi garanti fonu kapsamında artan kredilerle finanse edildiği için sürdürülebilir olmadığını ve ekonomide bir yavaşlama olmasını beklediklerini dile getirdi. En çok merak edilen sorular arasında kontrollü bir yavaşlama olup olmayacağı konusun yer aldığını fakat Ağustos ayında yaşanan kur şoku ile yavaşlamanın tahmin edilenden çok daha hızlı gerçekleştiğini yorumladı.
Dış borç artarken ekonomide yüksek büyüme oranlarına ulaşıldığını söyleyen Kaslowski, 2013 yılından bu yana yurt dışında artış gösteren faizlerin, borç miktarlarını da artırdığını ifade etti. Büyük kısmı özel sektörde olmak üzere tüm projeler için sağlanan finansman dahil dış borcun yaklaşık 306 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yılın başlarında dış borçta azalmanın başladığını fakat yaz aylarında yaşanan kur dalgalanmasının ardından yeniden artışa geçtiğini dile getirdi.
Bu durumun yeni yatırımların ertelenmesine, banka kredilerinde yavaşlamaya ve üretimde düşüşe yol açtığını sıraladı. Bu etkenlerle ekonomimizin küçüldüğünü ifade eden TÜSİAD Başkanı Kaslowski, bu süreçten olabildiğinde çabuk çıkmamız gerektiğini anlattı. Bunun için iki temel koşul olduğunu öne sürerek bunlardan ilkinin istikrar ve güveni sağlamak olduğunu, ikinci olarak ise geri ödenemeyeceği düşünülen kredilerin bilanço dışına çıkaracak mekanizmaların kurulması olduğunu ifade etti.
Yurt içinde güven pekiştirmeye, yurt dışından ise ülkemize finansman sağlamaya çalışmamız gerektiğini anlattı.TÜSİAD Başkanı yaptığı konuşmada, ekonominin yeniden büyümeye yönelmesi için verdiği önerilerin gerçekleşmesinin ancak şeffaf ve öngörülebilir politikalarla yapılacağını belirtti. Bu doğrultuda serbest piyasa ilkelerinden ve kurumların bağımsızlığından taviz verilmeden çalışmalara devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Küresel ekonominin kırılgan olduğunu ifade eden Kaslowski, Türkiye olarak içinde bulunduğumuz zorlu durumu ne kadar hızlı şekilde atlatırsak, dış şoklara karşı o derece dayanıklı olacağımızı aktardı. Bu sayede istihdam üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirileceğini belirtti.
Demokrasinin toplumun refahı, huzuru ve dünyanın barışı için temel taşlardan biri olduğunu söyleyen Kaslowski, serbest ticaret yerine ekonomik korumacılık, özgürlükçü demokrasi yerine siyasal popülizm ve kültürel çoğulculuk yerine kültür savaşları gibi tercihlerin uzun vadede dünya düzenini kötüleştireceğini anlattı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.