Şanghay Zirvesi’nde geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kol kola yürümesi üzerine gözler NATO’ya çevrilmişti. Bugün Yunan basınında yer alan haber, dünya kamuoyunda bomba etkisi yarattı.
Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesinde yer alan haberde, Amerikan silahlı kuvvetlerinin Yunanistan’da bulunan Dedeağaç Limanı’nı yeni bir deniz üssüne çevirme planının olduğu ileri sürüldü.
Lojistik amaçlı kullanılan limanda, Amerikan savaş gemilerinin yanaşabilmesi için gerekli çalışmaların yürütüldüğü paylaşıldı. Söz konusu çalışmalar için ihalelere Amerikan şirketlerinin katıldığı bilgisi verildi.
Yunan basınında yer alan bilgilere göre Amerikalı yüksek rütbeli askerler, askeri üs olarak planladıkları limanın büyük savaş gemilerini barındırabilecek şekilde hazırlanması ve yeni bir iskelenin oluşturulması için Yunan yetkililerle iletişime geçti.
ABD Ankara’yı NATO’da Saf Dışı Bırakmak için Atina’yı Kullanıyor
Haberde, Amerikan varlığının Yunanistan’da güçlendirilmesinin operasyonel boyutunun dışında, siyasi bir öneminin de olduğu belirtildi.
ABD’nin bu hamlesi, ittifak düzeyinde Washington’ın kendisini Ege’deki istikrarsızlıktan koruma girişimi olarak okundu. Haberde yer alan ifade şöyle:
“Türkiye’deki darbe girişiminden ve ABD güçlerinin sinir bozucu İncirlik üssünde açıkça düşmanca muamele görmesinden sonraki gün, Washington’da Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’sının NATO’daki rolü hakkında sessiz ama anlamlı tartışmalar yaşanmaya başladı. Yunanistan’daki Amerikan varlığını güçlendirmenin bu jeopolitik boyutu elbette Ankara’dan bile kaçmıyor.”
Dedeağaç Limanı İstanbul Boğazı’na Güvenilir Bir Alternatif
Haberde, Ukrayna topraklarının ilhakında yaşanan sorunlarda Dedeağaç Limanı’nın İstanbul Boğazı’na güvenilir bir alternatif olduğu savunuldu.
Limanın coğrafi konumuna atıf yapılarak, Karadeniz’e çok yakın olduğu ve NATO’nun doğu kanadında yer aldığı için bir nevi Türkiye’nin stratejik konumunun bypass edildiği ima edildi.
Amerika’nın askeri üs planları için yönünü Yunanistan’a çevirmesiyle ilgili, “Ege’den başlayıp Romanya’ya ve oradan Macaristan ve Polonya’ya kadar uzanan bir Balkan altyapı ağı oluşturma isteğini gösteriyor. Bu bağlamda elbette Dedeağaç’ın Balkan hinterlandına demiryolu ile güvenilir bir şekilde bağlanmasının yanı sıra askeri yakıt boru hatları gibi mevcut altyapının güçlendirilmesi de tartışılıyor” denildi.