Kahramanmaraş merkezli depremler, genel seçim sürecinin tamamlanması, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için durumun netleşmesi ve yaz tatilinin bitmesiyle iş piyasaları hareketlendi. Dünya’da Hamide Hangül’ün haberine göre iş ilanları yüzde 30 arttı.
Covid-19 pandemisinin ardından Türkiye’nin lojistik avantajı ve Avrupa’ya yakınlığının imalat, madencilik, kimyasal, elektronik sektörlerindeki bazı yabancı yatırımlarla Türk markalarına yatırım yapan bazı grupların şubeleşmeye gittiği belirtildi.
Bu doğrultuda yerli firmaların da yatırım kararları alarak yeni pozisyonlar açmaya başlaması ise ülkede iş piyasalarını canlandırdı.
İhracat Odaklı Üretimde Eleman Arayışı Arttı
Ekim ayında tek bir insan kaynakları sitesinde 30 bin yeni ilanın yayımlandığına işaret edilerek, bir başka sitede ise aylık ortalamada günlük ilan beklentisinin 16 binden 25 bine çıktığı kaydedildi.
İnsan kaynakları sektörünün temsilcilerine göre en fazla eleman arayışı ihracat odaklı üretim, teknoloji, sağlık, turizm, gıda, lojistik, perakende, yapı, güvenlik ve hizmet sektörlerindeki firmalarda görüldü.
Gıda ve lojistik firmalarının ilan yayınlama oranının 2023’ün 2’nci ve 4’üncü çeyreği arasında yüzde 30’un üzerinde, bilişim sektöründeyse yüzde 26 arttığı bildirildi.
Şirketler Üretim Hatlarında Canlılığı Artırdı
Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kişilerin özgeçmişlerini güncellemeye, şirketlerinse üretim hatlarındaki canlılığı artırıp beklentilerini netleştirerek iş ilanlarını artırdığının altını çizdi.
Deprem, seçim süreci, EYT ve yaz tatilinin bitmesiyle genel iş ilanlarında yüzde 30 bir artış olduğunu dile getiren Karaboğa, şöyle konuştu;
“En çok artış, ihracat odaklı üretimde, sanayi ve teknoloji alanında. Sağlık, turizm, eğitim sektörlerinde de bunu görüyoruz. İş başvuru oranlarında da son zamanlarda yüzde 30-35’lik bir artış olduğunu söyleyebiliriz.”
Yabancı Gruplar Türkiye’ye Yöneldi
Türkiye’de çok fazla yeni yatırımcı grupları olduğunu söyleyerek, grupların artık kurulumlarını istihdama döndürmeye başladıklarını vurgulayarak İstanbul Finans Merkezi’ne işaret etti.
Ülkeye yatırım yapmaya başlayan bankacılık, yatırımcılık sektörlerindeki şirketlerin pozisyon açmaya başladıklarını, yine Türk markalarına yatırım yapan yabancı grupların ve fonların olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin pozisyonu gereği yurt dışından ciddi yatırımlar aldığının bilgisini veren Karaboğa, “Bunun en büyük etkilerinden biri pandemi. Çünkü dünyada tedarik zincirinde oluşan problemlerle, Çin, Hindistan, Vietnam, Tayland gibi ülkelerin merkez ülkelere uzaklıkları, lojistikteki sıkıntılar, Türkiye için fırsat oluşturdu.” dedi.
Anadolu’da bu kapsam yabancı yatırımların olduğunu, tarım alanında da yatırımların güçlendiğini paylaştı.
Yabancı yatırımcıların doğrudan hem ziraat, hem tarıma yatırım yaptıklarını ifade etti. Bunun dışında yenilenebilir enerji, tekstildeki teşviklerin etkisiyle Doğu, Güneydoğu, Karadeniz bölgesinde de yatırımlar yapıldığını bildirdi.