Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Türkiye’ye Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasasına yönelik ilave 30-35 milyar dolara varan portföy girişleri görülebileceğini bildirdi. EKONOMİ gazetesine konuşan Onay, bu tutarlarda bir portföy girişinin gerçekleşmesinin en az birkaç yıl alacağını kaydetti.
Kısa vadede ülkenin yüksek seyreden dış finansman ihtiyacının, enflasyon ve para politikasına yönelik beklentilerdeki farklılıklarla DİBS piyasasına yönelik portföy girişlerinin daha yavaş olacağını öngördü.
Enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 75 ile zirve yapmasını ve gelecek yıl sonunda yüzde 40’a yakın bir seviyeye gerileyeceği yönünde tahminini bildirdi. Onay, bu sebeple 2023’ün sonuna kadar pozitif reel politika faizi beklemediklerini belirtti.
TCMB, PPK Toplantısında 500 Baz Puan Faiz Artıracak
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) yükselen enflasyonu ve bozulan enflasyon beklentilerini dengelemek için bir sonraki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 500 baz puan daha artıracağını öngördü.
Politika faizinin 2024 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 40’a çıkarılacağını ileri süren Onay, 2024 sonuna kadar sabit kalacağını tahmin ettiklerini aktardı.
TCMB’nin miktarsal sıkılaştırma, seçici kredi sıkılaştırması ve Kur Korumalı Mevduat hesaplarının kademeli olarak Türk lirası mevduat hesaplarına geçişini hedefleyen diğer makro ihtiyati tedbirler aracılığıyla parasal koşullarda daha fazla sıkılaşma sağlamayı amaçladığına dikkat çekti.
Onay, söz konusu adımların bütüncül olarak değerlendirildiğinde ise para politikasının sıkılık düzeyi politika faizinin mevcut seviyesinden daha yüksek bir seviyeye işaret ettiğini paylaştı.
Yabancı Yatırımcının İlgisi Hisse Senedi Piyasasına Yönelik
Seçimlerin ardından yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına yönelik portföy yatırımlarını bir miktar arttığına işaret eden Onay, bu dönemde yabancı yatırımcıların ilgisinin çoğunlukla hisse senedi piyasasına yönelik olduğunu söyledi.
Diğer bir taraftan yabancı yatırımcıların portföy yatırımlarının bulunduğu seviyelerin tarihsel ortalamaların oldukça altında olduğunu vurguladı.
DİBS Piyasasında Yabancı Yatırımcının Payı Düşük
Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföy büyüklüğünün şu anda 2 milyar dolardan daha düşük bir seviyede olduğunu anımsatan Onay, şu şekilde konuştu;
“DİBS piyasasındaki yabancı yatırımcı payının geçmiş yıllarda yüzde 15-20 aralığında seyrettiğini gözlemliyoruz. Yabancı yatırımcıların DİBS sahipliğinin tekrar bu seviyelere çıktığı bir senaryo göz önüne alındığında; Türkiye’ye yönelik ilave 30-35 milyar ABD dolarına varan portföy girişleri görebiliriz.”
Bahsi geçen tutardaki bir portföy girişinin gerçekleşmesinin en az birkaç yıl alacağının altını çizen Onay, kısa vadede, ülkedeki ekonomik durum göz önüne alındığında DİBS piyasasına yönelik portföy girişlerinin sınırlı olmasını beklediklerini dile getirdi.