Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’nin Satın Alma Gücü Avrupa’da Arka Sıralarda

Eurostat’ın açıkladığı satın alma gücü paritelerine göre Türkiye'nin Karadağ ve Sırbistan gibi ülkeleri geride bıraktığı görüldü. İşte detaylar;
Türkiye’nin Satın Alma Gücü Avrupa’da Arka Sıralarda
HABER GİRİŞ

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayınlanan satın alma gücü paritesi verileri yayımlandı. Türkiye, 36 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin altında Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılının Satın Alma Gücü Paritesi (SGP) verileri yayımlandı. Türkiye’nin SGP’sine göre kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değeri geçen sene için 63 olarak tespit edildi.

Eurostat’ın karşılaştırmasının, TÜİK’in SGP verilerindeki kişi başı GSYH endeksi baz alınarak değerlendirildiği kaydedildi. Değerlendirmenin sonucunda, 27 AB ülkesinde ortalamanın 100 birim Türkiye’nin ise 63 birimde olduğu belirtildi. Böylelikle Türkiye, AB ortalamasının yüzde 37 altında kaldı.

Değerlendirmede Toplam 36 Ülke Yer Aldı

Karşılaştırmanın 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) arasında yapıldığı paylaşıldı.

Bahsi geçen 36 ülkenin arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülkenin 268 ile Lüksemburg, en düşük ülkenin ise 32 ile Arnavutluk olduğu bildirildi. Türkiye ise 30’uncu sırada yer aldı.

GCM Yatırım Banner

Böylelikle kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg, AB ortalamasının yüzde 168 üzerinde bir değerde görüldü. Arnavutluk ise yüzde 68 altında değere sahip oldu.

Türkiye Fiili Bireysel Tüketimde Son Sırada

Ülkeler arasındaki gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına GSYH temel alınıyor. Tüketicilerin göreli refah düzeylerinin karşılaştırılmasında ise kişi başına fiili bireysel tüketim endeksleri daha uygun bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Fiili bireysel tüketimin, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan eğitim, sağlık gibi hizmetleri de kapsadığının bilgisi verildi.

Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 2021 yılı sonuçlarına göre 36 olarak paylaşıldı. Paylaşılan değer, AB ülkeleri genelinde 100 euro ile satın alınan aynı mal ve hizmetin Türkiye’de 36 euro karşılığı Türk lirasıyla satın alınabileceğine işaret etti.

Eurostat’ın açıkladığı raporda, Türkiye’nin 2020 ve 2021’de ulusal para birimi euro karşısında büyük bir değer kaybı gösterdiği de açıklandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.