Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’nin Rusya ile Yakınlığı Dedolarizasyon Kapılarını Araladı

Batı, Rusya’yı yaptırım bombardımanına tutarken Ankara'nın Moskova ile yakınlığı ticaret verilerinde kendini gösterdi. Dış ticaret rakamlarında dedolarizasyon sinyali görüldü.
Türkiye’nin Rusya ile Yakınlığı Dedolarizasyon Kapılarını Araladı
HABER GİRİŞ

Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etmesi tüm dünyayı soğuk savaş dönemine geri götürürken, Rusya’ya sırt çevirmeyen ülkeler arasında yer alan Türkiye ve Çin, ticaret verilerinde başka bir bloğa işaret etti. Özellikle Türkiye’nin Batı yaptırımlarına rağmen Rus gazı alımında yüzde 25’lik ödemeyi ruble ile yapmayı kabul etmesi ekonomideki Rus etkisini ön plana çıkardı.

Yüksek enflasyon ve döviz kuru şokları yaşayan Türkiye ekonomisindeki dış ticaret rakamlarında Rusya ve Çin’in para birimleri artışı sürdürdü.

Böylece Türkiye’nin ithalat ve ihracat verilerinde, küresel piyasalarda doların hakimiyetini kırmak olarak tanım bulan dedolarizasyon sürecinin kapıları sonuna kadar aralanmış oldu.

Türkiye’nin İthalat Karnesinde Rusya Birinci

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre Nisan ayında dış ticaret verilerinde Rusya’nın adı ilk sıralarda yer aldı.

Buna göre Türkiye ekonomisinde 3 yıl önce 28 milyon 835 bin dolar değerinde Rus rublesi ile ithalat yapılırken rakam 2022’de 218 milyon 737 bin dolara ulaştı.

2020’de 195 milyon 997 bin dolar olan ruble ile ihracat değeri ise Ocak-Nisan 2023 döneminde 228 milyon 485 bin dolarlık seviyeye çıktı.

Yuan ile Ticarette Artış Kayda Geçti

Resmi verilere göre Türkiye, yuan ile ticaretinde rakamı artırdı. 3 yıl önce 218 milyon 532 bin dolar değerinde Çin yuanı ile ithalat yapılırken rakam 2022’de 770 milyon 805 bin dolara çıktı.

2020’de 34 milyon 450 bin dolar olan yuan ile ihracat değeri ise 2022’de 39 milyon 23 bin dolar oldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın