Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), makine imalat sanayisinin ihracatının, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde serbest bölgeler dahil edildiğinde 18,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi. En fazla ihracat gerçekleştirilen 5 Avrupa ülkesi olan Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya’da düşüş yaşanırken, makine fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle gelirlerde artış meydana geldi.
ABD ve Rusya’ya yapılan ihracatta birim fiyatlar 10 doların üzerinde seyretti. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, konuyla ilgili açıklamasında, küresel enflasyonla mücadelenin henüz istenen sonuçları vermediği bu dönemde, sıkılaşma eğilimlerinin büyüme oranları üzerindeki baskısının sürdüğünü söyledi.
Gelecek 8-9 aylık sürecin işletmelerin yeni gelişmelere karşı dirençli olması gereken bir dönem olacağını belirten Karavelioğlu, “Makine ihracatımızın yüzde 61,2’sini yaptığımız Avrupa’da faiz artışlarının sürme ihtimali, zayıf büyümenin yıl sonuna kadar devam etmesi anlamına geliyor. Almanya’nın, iki büyük pazarı Rusya ve Çin ile ticaretindeki sınırlamalar nedeniyle bir küçülme dönemi olarak yaşanabilir.” açıklamasında bulundu.
‘Dünyadan Pozitif Ayrıştık’
Kutlu Karavelioğlu, dünyanın son yılların en düşük büyüme rakamlarının gerçekleştiği bir çeyreği ve küresel ticaretin hızlı daraldığı bir yılı geride bıraktığını, makine ihracatındaki yüzde 11,1’lik artışın rakiplerini kıskandırdığını söyledi.
Yılın ilk yarısındaki küresel pazar daralmasına rağmen Türkiye’nin üretimlerinin yüzde 9,7 arttığını kaydeden Karavelioğlu, “Finansmana erişimin tüm dünyada zorlaştığı ve yatırım maliyetlerinin işletmelerin iştahını kestiği bu ortamda, ihracatımızı artırmanın yeni yollarını arayacağız.” diye konuştu.
Yılın 7 ayında Çin’in Türkiye’ye 7 makine ihracatı yaptığını kaydeden Karavelioğlu, “İhracatta karşılaştığımız yüzde 35’lik vergileri düşününce Çin ile serbest ticaret anlaşması imzalasak yeridir diyoruz.” açıklamasını yaptı. (AA)