Türkiye’de büyüme rakamlarının üzerinde kaydedilen tüketim malları ithalatında yükseliş trendi bir şekilde devam ediyor. 2023’te yıllık bazda yüzde 56,3 artarak 47,6 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşan ithalat miktarı, 2024 yılının ilk dört ayında 17,1 milyar dolara yükseldi.
kolayca yatırım yapın
Bu artış Türkiye’nin genel ekonomik yaklaşımıyla çelişirken, Türkiye özellikle Avrupa’ya odaklanarak ihracata dayalı ve imalat sanayi yoğun bir ekonomi olarak konumlanmayı hedefliyor. Ancak son üç yılda tüketim malları ithalatındaki artış, bu hedefe uygun düşmüyor.
Ekonomim yazarı Mehmet Kaya, bu artışın genel ekonomik büyüme oranlarının üzerinde seyrettiğini vurguladı. Bu durumun hammadde ve ara malları ithalatından daha fazla artış gösteren tüketim malları ithalatının, cari açığın daha fazla artmasına neden olduğuna işaret etti.
2023’teki yüksek artıştan sonra, 2024’ün ilk dört ayında da tüketim malları ithalatında önemli bir yükseliş yaşandı. Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,6 oranında bir artış kaydedildi.
Söz konusu artışta özellikle binek otomobiller ve dayanıklı tüketim mallarının payı büyük oldu. Binek otomobil ithalatındaki artış, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 164’e ulaştı. Dayanıklı tüketim mallarındaki artış ise yüzde 189’a yükseldi.
Tüketim malları ithalatındaki bu patlama, ihracat tarafında endişe verici bir tabloyu beraberinde getirdi. 2024 Ocak-Mart dönemi ihracatı, özellikle tüketim malları kategorisinde yüzde 12,4 oranında düşüş gösterdi.
Genel ticaret sistemine göre çeyreklik bazda genel tüketim malları ithalatı 2020’den bu yana incelendiğinde tüketim malları ithalatı artışının 2022’de belirginleşirken, 2023’ten itibaren hızını artırdığı ve 2024 ilk çeyreğine de güçlü girdiğine dikkat çekildi.