Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele çerçevesinde aldığı etkili önlemler ve yıl içinde uluslararası kuruluşların Türkiye’nin kredi notuyla ilgili olumlu değerlendirmeleri sonrası, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi uzun zamandır düşüş eğiliminde hareket ediyor.
Bu kapsamda, Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i haftanın son işlem gününde 249,8 seviyesine gerileyerek Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. CDS, Temmuz 2022’de 908 baz puanla tarihi zirvelerinden birine ulaşmıştı.
Son dönemde ekonomide atılan normalleşme adımları, ödemeler dengesindeki iyileşme ve döviz rezervlerinde görülen rekor seviyeler, piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde yürütülen bu süreç, Türk Lirası (TL) varlıklarına olan yabancı yatırımcı talebini artırırken, ülkenin borçlanma maliyetlerini de düşürdü.
Kredi risk primi veya temerrüt takası olarak bilinen Credit Default Swap (CDS), borçlunun ödememe riskini ölçmek ve bu riske karşı koruma sağlamak amacıyla kullanılan bir finansal gösterge olarak tanımlanıyor. Düşük CDS, ülkenin ekonomik istikrarına ve borç ödeme kapasitesine duyulan güvenin artışını yansıtıyor.