Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’nin 2022 Yılı Gelir Dağılımı Rakamları Açıklandı

TÜİK'in açıkladığı gelir dağılımı raporuna göre 2022 yılında yüksek gelir sahibi kişilerin aldığı pay artarken, düşük gelir sahiplerinin payı azaldı. İşte detaylar;
Türkiye’nin 2022 Yılı Gelir Dağılımı Rakamları Açıklandı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün 2022 yılının Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay oranı yüzde 48 oldu.

TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2022 yılı sonuçları bir önceki yılı referans alarak hesaplanıyor. Gelir hesaplamalarında hanehalkı gelirleri, büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eş değer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürüldüğü bildirildi.

 

Gelir Dağılımı 2022 Yılı
KAYNAK: TÜİK

Bugün açıklanan sonuçlara göre en yüksek eş değer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki seneye kıyasla 1,3 puan artarak yüzde 48’e çıktı. En düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay ise 0,1 puan azalarak yüzde 6’ya geriledi.

2022 Yılında Gelir Dağılımındaki Eşitlik 2021’ye Kıyasla Bozuldu

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımındaki bozulmayı ifade etmektedir.

GCM Yatırım Banner

Gini katsayısı hesabında ise hanenin ve fertlerin elde ettiği yıllık gelirlerin toplamından, gelir referans döneminde ödenen vergiler ve diğer hane veya kişilere yapılan düzenli transferler düşülerek bulunan hanehalkı kullanılabilir geliri kullanılır.

Açıklanan rapora göre Gini katsayısı bir önceki yıla kıyasla 0,014 puan artarak 0,415 olarak kaydedildi. Tüm sosyal transferler hariç tutulduğunda ise Gini katsayısı 0,487, emekli ve dul yetim maaşı dahil diğer tüm sosyal transfer gelirleri hariç tutulduğunda ise 0,423 olarak tahmin edildi.

Hanehalkının Kullanılabilir Yıllık Geliri 98 Bin 416 Liraya Çıktı

Türkiye’de yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri ise yüzde 28,3 yükselerek 98 bin 416 liraya çıktı.

Yıllık ortalama eş değer hanehalkı kullanılabilir fert gelirlerinde en yüksek gelir ise geçen seneye göre 13 bin 257 lira yükselerek 62 bin 554 lira ile tek kişilik hanehalklarının oldu.

Gelir Türüne göre Dağılım 2022 Yılı
KAYNAK: TÜİK

Toplam gelir içerisinde en yüksek payı yüzde 46,2 ile yıllık 0,9 puan azalan maaş ve ücret geliri aldı. İkinci sırayı yüzde 21 ile yıllık 3,5 puan artan müteşebbis geliri alırken üçüncü sırayı ise yüzde 20,2 ile yıllık 3,7 puanlık azalan sosyal transfer geliri oluşturdu.

Tarım gelirinin müteşebbis geliri içindeki payı yüzde 19,8 olurken, emekli ve dul-yetim aylıklarının sosyal transferler içindeki payı ise yüzde 89,8 olarak kaydedildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın