
19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan siyasi çalkantı giderek büyüyor. Türk lirasındaki değer kaybının yüzde 10’u aştığı hafta boyunca yaşanan süreçte, Ekrem İmamoğlu için tutuklama kararı çıkarken S&P son gelişmelere atıfla Türkiye ekonomisine duyulan güven ve döviz kurunun istikrarı açısından risk oluşturabileceğini belirtti.
Türkiye’yi neyin beklediği oldukça belirsizken analistler Türk lirası ve ülkenin ayakta kalabilmesi için harcaması gereken döviz rezervleri için uzun süreli bir oynaklık dönemine işaret etti.
Danışmanlık firması Teneo’nun eş başkanı Wolfango Piccoli, bugün yayınladığı bir notta, “Protestolar, on yıldan uzun süredir görülen en önemli ve yaygın kamu tepkisini temsil ediyor ve olayların gidişatını tahmin etmeyi zorlaştırıyor” diye yazdı.
“Bu erken aşamada bile, siyasi belirsizliğin henüz bitmediği aşikar. Bir kez daha, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi gündemi Türkiye’nin ekonomik görünümüne ciddi zarar verdi.” ifadelerini ekledi.
İstanbul’da yaşayan bağımsız ekonomist ve danışman Arda Tunca da CNBC’ye ülkenin geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaştığını söyledi.
Tunca, “Türkiye bir diktatörlüğe dönüşmenin eşiğinde. Halkın 18 Mart’tan bu yana yaşananlara tepkisi ülkenin geleceğinin kaderini belirleyecek. Hiçbir lider, demokratik olsun ya da olmasın, er ya da geç halkın iradesini susturamaz.” ifadeleriyle açıklamada bulundu.