Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireylerin göreli yoksul sayıldığının belirtildiği rapora göre yoksulluk oranı 2024’te önceki yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 13,6 oldu. Oran, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırını dikkate aldı.
Medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,1 puan azalarak yüzde 21,2 olarak gerçekleşti.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 40’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre oran 0,1 puanlık azalış ile yüzde 6,9; medyan gelirin yüzde 70’i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 28,9 oldu.
En düşük yoksulluk oranı tek kişilik hanelerde!
Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı 0,8 puan azalarak yüzde 6,5 oldu.
Çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında 3,1 puan artarak yüzde 10,8’e çıktı. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı 0,9 puan artarak yüzde 17,9’a yükseldi.
Tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 13,4 oldu.
Raporun diğer öne çıkan başlıklarına göre en yüksek yoksulluk oranı bir okul bitirmeyenlerde görüldü.
Hane düzeyinde otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumunu yansıtan maddi ve sosyal yoksunluk oranı yüzde 13,3 oldu.