DİSK üyesi Genel-İş Araştırma Dairesi Emek Araştırma (EMAR), ‘Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu’nu paylaştı. Raporda, kronikleşen yüksek enflasyonun, son bir yılda 190 bin kişiyi daha yoksullaştırarak yoksulluk oranını yüzde 21,7’ye çıkardığı sonucu paylaşıldı.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasının da üstünde gelir dağılımı eşitsizliği yaşayan Türkiye’de çalışanların yüzde 15’inin yoksul olduğu görüldü.
Araştırmaya göre Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 13 dolar sınırına kadar indi. AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye en düşük asgari ücrete sahip üçüncü ülke oldu.
Ciddi finansal zorluklarla karşı karşıya kalanların oranı olarak tanım bulan maddi yoksunluk oranı da artış gösterdi. Buna göre Türkiye’de maddi yoksunluk oranı bir yılda yüzde 26,4’ten yüzde 28,4’e çıktı.
Raporda, “Bu veriler, maddi sıkıntıların ve yoksulluğun geldiği noktayı işaret ederken ekonomik dengesizliklerin ve gelir adaletsizliğinin derinleştiğini göstermektedir” çıkarımı yapıldı.
Türkiye’de Her 10 Çocuktan 3’ü Yoksul
Araştırma sonuçlarına göre yoksul çocuk oranı geçen yıl yüzde 31,3 iken bu yıl yüzde 33,3’e yükseldi. Böylece Türkiye’de her 10 çocuktan 3’ünün yoksul olduğu sonucu doğdu.
Yoksulluğun çocuk işçiliğini de doğurduğu belirtilen raporda, “Çocuk işçiliği, devletin çocukları koruma politikalarının yetersizliğinin bir sonucu olduğu gibi, sosyal ve ekonomik politikalardaki adaletsizliğin bir yansımasıdır” ifadesi yer aldı.