Dünya Gazetesi Yazarı Naki Bakır, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine atıfta bulunarak, Türkiye’de döviz bakımından en zengin illeri ortaya çıkardı. Veriler şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu.
BDDK verilerine göre ülke genelinde mevduat hacmi içinde döviz payında Aksaray, Nevşehir, Kırşehir ve Yozgat gibi Orta Anadolu illeri payları gerilemekle birlikte ilk sıralarda yer aldı. Toplulaştırılmış aylık verilere göre toplam yurt içi mevduat, Ocak-Eylül döneminde yüzde 49,7 oranında 4,1 trilyon lira artarak 12 trilyon 354 milyar liraya ulaştı.
2022 sonuna göre TL mevduatlar cari olarak yüzde 64 oranı ile enflasyonun üzerinde artış yaşadı. Döviz mevduatının TL cinsi tutarındaki nominal büyüme ise yüzde 31,1 olarak gerçekleşti.
Verilere göre toplam yurt içi mevduatın yüzde 44,9 oranındaki 5 trilyon 550,2 milyar lira ile yaklaşık yarısı, nüfus ve ekonomik büyüklüğü dolayısıyla İstanbul’da bulunuyor. Toplam mevduat hacminde İstanbul’u 1 trilyon 797,2 milyar lira ile Ankara ve 668,4 milyar lira ile İzmir takip ediyor.
Toplam mevduat içinde dövizin payı en yüksek il Eylül sonu itibarıyla yüzde 48,9’la Aksaray oldu. Dövizin payında bu ili yüzde 46,4’le Nevşehir ve Kırşehir, yüzde 46,2 ile Yozgat, yüzde 45,4’le Kütahya illeri takip ediyor.
Bölgesel bazda en çok mevduata sahip yer Marmara olurken, onu İç Anadolu takip etti. Kişi başına mevduat miktarı en düşük iller ise 14,8 bin TL ile Hakkâri, 15,5 bin TL ile Şırnak, 16,7 bin lira ile Ağrı, 17 bin lira ile Muş, yaklaşık 19 bin TL ile Bitlis oldu. Veriler İstanbul ile Hakkari arasında kişi başına ortalama mevduat miktarı olarak 23,5 kat olduğunu gösteriyor.