Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti’nin vizyonlarını, programlarını ve hedeflerini kapsayan bilgileri gün içinde kamuoyu ile paylaşmıştı. Erdoğan, yoğun ilgi gören programda açıklamalarda bulunmuştu. Gün içinde gerçekleşen gelişmelerden diğeri de “turkiyeyuzyili.com/tr” sitesinin erişime açılması oldu.
Ak Parti tarafından hazırlanan internet sitesinde, 16 başlık kullanıldı. İnternet sitesi vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Girişte “Türkiye Yüzyılı Başlıyor” ifadelerinin yer aldığı bir görsel paylaşıldı.
Sürdürülebilirliğin Yüzyılı
Sürdürülebilirliğin yüzyılı başlığı altında devamlılık, daim olma, kendine yetme gibi vurgular yapıldı. Türkiye Yüzyılı’nda canlı ve cansız tüm yaşamları kucaklayan ekosistemin bu üç hedefin odağındaki projeler ile destekleneceği belirtildi.
Sürdürülebilirğin ana eksenini oluşturan çevre koruma, ekonomik kalkınma ve sosyal tekamülde bakanlıkların yürüttüğü her faaliyetin ve geliştirdikleri projelerin Türkiye Yüzyılı’na kesintisiz kılınacağı aktarıldı.
Huzurun Yüzyılı
Başlık altında ekonomik dalgalanmalar, göç hareketliliği, jeopolitik gerilimlerin savaşlara dönüştüğü bugünde, pek çok gelişmiş ülkenin refah toplumundan güvenlik toplumuna dönüş stratejisini benimsemek zorunda kaldığı ifade edildi.
Türkiye’nin son yirmi yılda dünyanın en zorlu ve stratejik jeopolitik konumunda gösterdiği benzersiz başarı ile ulusal güvenlik planlarında dönüşüme giden ülkelerin kılavuzu olduğu vurgulandı.
Kalkınmanın Yüzyılı
Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın temelinde büyüyerek, reel ekonominin her geçen gün daha da güçlendirildiği paylaşıldı. İthal girdiyi azaltarak katma değerli üretimde ihracat rekorları kırılan yerli ve milli ekonomik oluşumun içinde olunduğu bilgisi verildi.
Pandeminin silsilesiyle doğurduğu ekonomik dalgalanmaların dünya ülkelerini küçülmeye zorladığını, kalkınmaya yönelik yapısal reformların Türkiye adına kazanç fırsatlarına dönüştüğü bildirildi.
Değerlerin Yüzyılı
Dünya tarihinin en kadim medeniyetlerine ev sahipliği yapan bu toprakların kendilerine emanet edildiği, bu emanetin, binlerce yılın farklılıklarını ve değerlerini sahip çıkmak zorunda olunduğu bir ortaklığa taşıdığı belirtildi.
Kültürel ve sosyal ahengin güvencesi olan ortak değerlerin Türkiye Yüzyılı nesillerine pusula olacağı aktarıldı.
Gücün Yüzyılı
Yerli ve milli kalkınma stratejileri kapsamında atılan her adımın Türkiye’nin güç profilini zirveye taşıdığı ifade edildi. Ekonomik gelişim ve tüm sektörlerdeki inovatif dönüşümler sayesinde yükselişin küresel anlamda kabul gördüğü vurgulandı.
Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminde, tüm devlet kurumlarının ahenkli çalışması ve özel sektörün istikrarlı yapıya üretim artışı ile destek vermesi, sağlık, sanayi, eğitim ve teknoloji gibi birçok alanda Türkiye Yüzyılı’nın temelini attığı ifade edildi.
Başarının Yüzyılı
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ülküsü, “İlkeli taraflılık” ve “Dengede tam bağımsızlık” politikaları hatırlatıldı ve Türkiye’nin dünyanın en zorlu coğrafyasında sürdürülebilir barışın yegane gücü olduğu paylaşıldı.
Türkiye Yüzyılı’nda hem masada hem de sahada barışı sağlamak ve korumak için çalışıldığı bildirildi.
Bilimin Yüzyılı
Türkiye’de teknolojinin ilerleyişini ve insanları ne şekilde etkilediğini doğru şekilde okudukları bilimsel bir devrim yaşandığına dikkat çekildi. Türkiye Yüzyılı’nda teknik ve akademik bilgilerin harmanlanması ile insana verilen değeri maksimize edecek yaklaşımlar geliştirildiği bilgisi verildi.
Haklının Yüzyılı
Toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, sosyal bir hukuk devletinde her zaman güçlünün haklı değil, haklının güçlü olmasının gerektiği vurgulandı.
“Türkiye Yüzyılı haklılığın güvencesi ve doğruluğun tarafı olacaktır” ifadeleri kullanıldı. Tüm kurumların hakkın ve haklının kayıtsız şartsız korunması için çalışmaya devam edeceği belirtildi.
Verimliliğin Yüzyılı
Pandemi, ekonomik dalgalanmalar ve yakın bölgelerde yaşanan savaşların, başta enerji, sağlık ve gıda olmak üzere yaşamsal anlamda üretim ve hizmetleri kesintiye uğrattığı aktarıldı. Türkiye Yüzyılı’nın verimlilik stratejisinin, koşullar ne olursa olsun vatandaşları ve gerektiğinde dünya için hayati öneme haiz her faaliyetin kesintisiz devam etmesini hedeflediği paylaşıldı.
İstikrarın Yüzyılı
Siyasal istikrarın sağladığı güven ve küresel krizlerde izlenen doğru stratejiler ile üretim, istihdam, sağlık ve adalette sarsılmaz temeller atıldığı kaydedildi.
Global dönüşüm sürecinin gerekliliklerini güçlü liderlik yapısıyla izlenen doğru politikalar ile yerine getirildiği belirtildi.
Şefkatin Yüzyılı
Türkiye Yüzyılı’nda en önemli devlet yönetim geleneklerinden olan şefkatin, dünyanın tüm mazlum coğrafyalarına ulaştırmanın hedeflendiği vurgulandı. Bu devlet geleneğinin, Türkiye’de yaşayan her canlı için yaşamsal bir güvence olduğu paylaşıldı.
İletişim Yüzyılı
Türkiye Yüzyılı’nda iletişimin güvenlik ve uluslararası ilişki stratejilerinin, doğru bilginin, bilgiye ulaşılabilirliğinin ve enformasyon teknolojilerinde inovasyonun rotasını çizeceği aktarıldı.
Dijitalin Yüzyılı
Türkiye Yüzyılı’nın çağı yakayan ülkeden, çağa yön veren ülkeye giden yolculuğun diğer adı olduğu vurgulandı.
Vatandaşlara hizmet etmenin yanında aynı zamanda bu hizmetlerin kolay, hızlı ve ulaşılabilir olması için bilişimin tüm olanaklarının kullanıldığı belirtildi.
Sadece vatanın dört bir yanında değil, yurt dışında yaşayan vatandaşların da dijital dönüşüm ile en zor zamanlarında yanı başlarında olunduğu ifade edildi.
Üretimin Yüzyılı
Merkezine yerli, milli, yenilikçi ve yeşil üretim yönetimi prensibini alan bir anlayış ile tarımdan sanayiye Afro-Avrasya’nın üretim üssü olma yolunda doğru adımlarla ilerlenildiği kaydedildi.
Türkiye Yüzyılı’nın üretim stratejilerinde var olan doğruların yanı sıra doğruların izleneceği ve konuşulacağı bir çağ olacağı aktarıldı.
İstikbalin Yüzyılı
“Güçlüyüz, yarın daha da güçlü olacağız. Milletimizin azmi ve güçlü yönetim yapımız ile Türkiye Yüzyılı’nı gıpta edilecek bir istikbale dönüştüreceğiz.” ifadeleri kullanıldı.
Tarihe yön veren fikirlerin filizlendiği Türkiye’de daima ileriye götürecek olan her projeye, gerektiğinde can suyu, gerektiğinde hayat nefesi olunacağı belirtildi.