“2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası” olarak da bilinen ABD’nin savunma bütçesi tasarısı üzerinde kongrenin iki tarafı da uzlaşmaya varmıştı. Bu haliyle ABD Temsilciler Meclisi’nden onay alan ve içinde Türkiye’ye uygulanacak yaptırımları da barındıran savunma bütçesi, ülke senatosunda da 8’e karşı 86 oy ile kabul gördü.
Söz konusu bütçe tasarısı, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a toplamda 738 milyar dolar tutarında bütçe ayrılması kararını kapsıyor.Bu tutar içinde; temel harcama için 635 milyar dolar, Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonu için 71,5 milyar dolar, Enerji Bakanlığı bünyesinde yapılacak savunma için 23,1 milyar dolar, diğer savunma harcamalarına ayrılmak üzere 8,1 milyar dolar ve savunma dışı alanlar için ise 300 milyon dolar ayrılması planlandı.
Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini almayı sürdürmesi nedeniyle ABD tarafından Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesini içeren madde, tasarının Türkiye’yi ilgilendiren kısmı olarak belirlendi. Türkiye’nin bundan sonra F-35 programı içinde tutulmaması gerektiğinin altı çiziliyor.
Bununla birlikte Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamındaki maddeler dikkate alınarak yaptırım uygulanması gerektiği açıklanıyor.Senatodan geçen savunma bütçesinin “Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları” bölümünde Türkiye’nin sipariş ettiği uçakların alımı için ayrılacak fon miktarının 440 milyon dolar civarında olacağı öğrenildi.
Bütçe, ABD Savunma Bakanlığı’na F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında satın alım için ek fon imkanı sağlıyor. Sağlanan bu fon, Türkiye’nin siparişlerini en yüksek seviyelere çıkarmasını ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırmayla satın alımı amacını taşıyor.
Aynı bütçe tasarısı, Rus enerji ihracatı için oldukça önemli olan enerji aktarımında kullanılan boru hatlarının inşasında görevli bazı gemi firmalarına yaptırım getirilmesi maddesini de kapsıyor. Kuzey Akımı 2 ve TürkAkım projelerine gemi sağlayan yabancı kişi ve kuruluşların da yaptırım için belirlenmesi gerektiği belirtiliyor.
Güney Kıbrıs Rum yönetimine ilişkin silah ambargolarının kaldırılması, tasarıda yer alıp Türkiye’yi ilgilendiren bir diğer bölüm oldu. Tasarıda ambargo kaldırımından söz edilse de Rum bölgesine silah satış ve silah transferine kısıtlamalar getirilmesini içeriyor.
Eğer ABD Başkanı Donald Trump Rum hükümetinin “para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalıştığını” ve “Rus askeri gemilerinin adaya bakım ve yakıt ikmali için demirlememesi için gerekli adımları attığını” kongreye kanıtlamazsa ambargoların kaldırılması gibi bir durum söz konusu olmayacak.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.