Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’ye Eğitim Amacıyla Gelen Yabancı Öğrenciler Ekonomiye 1 Milyar Dolar Kazandırıyor!

Türkiye'ye yurt dışından eğitim amaçlı gelen yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye ekonomisine yıllık katkısının 1 milyar dolar seviyesinde olduğu açıklandı.
Türkiye’ye Eğitim Amacıyla Gelen Yabancı Öğrenciler Ekonomiye 1 Milyar Dolar Kazandırıyor!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Elif Deveci, eğitim hayatını devam ettirmek üzere yurt dışından Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladığını açıkladı. Eğitim amacıyla Türkiye’ye gelen her bir öğrencinin eğitim ve diğer temel ihtiyaçları için ortalama 7 bin dolarlık harcama yaptığını belirtti.

Deveci, Türkiye’de 170 bin yurt dışı öğrencisinin eğitim aldığını, bunun Türkiye ekonomisine yıllık 1 milyar dolar civarında katkı sağladığını bildirdi.

Türkiye'de 170 Bin Yırt Dışı Öğrencisi BulunuyorYurt dışı eğitiminin dünya genelinde ve Türkiye’de özellikle son yıllarda önemli bir ivme kaydettiğini belirten Deveci, pek çok öğrenci ve velinin yurt dışında eğitime sıcak baktığını söyledi. 2010 yılında dünya genelinde 2 milyon civarında öğrencinin yurt dışı eğitimi gördüğünü, günümüzde bu rakamın 5 milyona çıktığına işaret etti.

Ardından OECD raporlarının 2025 yılında bu sayının lisans ve lisans üstü öğrencileri olmak üzere toplamda 8 milyona tırmanacağını söylediğine işaret etti.

Yurt dışı eğitimlerinin önceki yıllarda daha az yaygın olduğunu belirten Deveci, şu an İngiltere, Kanada ve Amerika gibi eğitim açısından gelişmiş ülkelerde bulunanların dahi daha farklı programlardan faydalanmak amacıyla yurt dışına gittiğini aktardı. Bu durumu yurt dışı eğitim sektörünün evrenselleşmesine kanıt olarak nitelendirdi.

Amerika’da ortalama 1 milyon, İngiltere’de 500 bin ve Almanya’da 260 bin civarında yabancı öğrencinin eğitim gördüğü öğrenildi. Bu rakam Türkiye’de günümüz itibarıyla 170 bine işaret ediyor.

Amerika'da Ortalama 1 Milyon Öğrenci BulunuyorTürkiye’ye yurt dışından gelen öğrencilerin en fazla üniversite eğitimi için burayı tercih ettiğini söyleyen Deveci, ülkelere göre incelendiğinde en fazla Suriye, Irak, Azerbaycan ve Afganistan gibi ülkelerden öğrenci yollandığını bildirdi. Bu ülkelerden Türkiye’ye gelenlerin en fazla sağlık sektörü ve işletme gibi alanlarda eğitim gördüğü Deveci’nin açıklamaları arasında yer aldı.

GCM Yatırım Banner

Bilindiği gibi yabancı uyruklu öğrencilerin katlandığı tek masraf yalnızca eğitimle sınırlı kalmıyor. Deveci, temel ihtiyaçlarını karşılamak için de harcama yapmak durumunda kalan öğrencilerin devlet üniversitesinde eğitim görüyor olması durumunda yalnızca harç ücretinden sorumlu tutulduğunu açıkladı.

Yabancı öğrencilerin ağırlıklı olarak vakıf üniversitelerine yöneldiğini söyleyen Deveci, Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin 10-150 bin lira arasında ödemesi olduğunu bildirdi.

Bu miktarın sağlık sektörü bölümlerinde 80-150 bin lira arasında değişiklik gösterebildiğini ekledi. Bu noktada eğitim için Türkiye’ye gelen ile İngiltere’yi seçen arasında bir karşılaştırma yapan Deveci, dengenin Euro’daki artış ve TL’deki düşüş ile sağlandığını açıkladı.

Deveci, “yurt dışından en fazla öğrenci alan ülkeler sıralaması”nda Türkiye’nin dünya çapında 12. sırada bulunduğunun altını çizdi.

IECD Elif DeveciTürkiye’nin aynı sıralamada 2014 yılında ilk 20 arasında dahi bulunmadığını ekleyen Deveci, yıllar içinde kaydedilen bu başarının Türkiye’nin yurt dışına verdiği önemi kanıtlandığını düşünüyor. Kendisine yöneltilen yabancı öğrencilerin neden Türkiye’yi tercih ettiği sorusuna ise kapsamlı bir yanıt verdi.

Türkiye’nin eğitim politikasına son zamanlarda getirilen yeni düzenlemeler ve yeniliklerle birlikte üniversitelere büyük yatırımlar yapılması, Türkiye’deki üniversitelerin yurt dışında etkili bir tanıtımla duyurulması ve yıl içinde çok sayıda etkinliğe Türk üniversitelerinin katılım göstermesi gibi sebepleri tercih edilme sebebi olarak gösterdi. Bununla birlikte yabancı öğrencilere sağlanan burs imkanları ve Türkiye’nin yaşam şartlarının diğer ülkelere kıyasla daha az zorlayıcı olması gibi nedenleri ekledi.

Dünyada en fazla uluslararası öğrenci çeken ülkeler listesinde herhangi bir değişim olmadığını bildiren Deveci, kur etkisinin yarattığı yeni bir arayışın ortaya çıktığını söyledi. Bu kapsamda yurt dışı eğitimde dünya genelinde yeni taleplerin doğmaya başladığını belirtti. Yakın zamanda düzenlenecek olan IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları sayesinde öğrencilerin en fazla hangi ülkeye ilgi gösterdiğinin ortaya çıkacağını açıkladı.

Toplanan formlar kapsamında öğrencilerden en çok Amerika, İngiltere, Kanada ve Almanya ile birlikte Güney Kore, Japonya, Çin, Finlandiya, Norveç, İsveç, Macaristan, Letonya ve Estonya gibi dünyanın farklı bölgelerindeki ülkelere talep olduğunu dile getirdi.

Deveci, UNESCO’nun verilerine göre Türkiye’den eğitim amacıyla yurt dışına giden öğrenci sayısının 100 bini aştığını belirtti. En çok tercih edilen ülkelerin Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Avusturya ve Fransa olduğunu ekledi.

Yurt Dışına Giden Öğrenci 100 Bini AşıyorDeveci, bu yıl 21 Ekim Pazartesi günü Ankara Sheraton Hotel’de IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları’nın başlayacağını duyurdu. Söz konusu bu fuarların 23 Ekim’de İzmir Hilton Hotel, 25 Ekim’de Bostancı Dedeman Hotel ve 26-27 Ekim tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde katılımcılarını ağırlayacağını açıkladı.

Deveci’nin konuşmalarından bu fuarlara 29 ülkeden 300 civarında üniversite ve kolejin katılacağı öğrenildi. Ayrıca dünya geneli sıralamasında ilk 1000 üniversite arasında bulunan 60 üniversite burada buluşma fırsatı yakalayacak. Deveci, bu yıl fuarlara katılım oranının yüksek olmasıyla hem sektörün hem de Türkiye’nin fayda göreceğini açıkladı.

Öğrencilerin gelecek planlaması için büyük önem taşıyan bu fuarlara ailelerin katılımını tavsiye eden Deveci, öğrencilerin kariyerine ilişkin alacağı kararları aile üyeleriyle birlikte vermeleri açısından bu etkinliğin iyi bir fırsat olacağını söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.