Açıklanan verilere göre 2018 yılı kurumlar vergisi rekortmeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu. 10 milyar 610 milyon 547 bin 65 lira ile vergi tahakkuk ettirilen TCMB’nin rekortmen olduğu listede, adının açıklanmasını istemeyen isimler de yer aldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2018 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi sıralamasını yayımladı.Buna göre listenin ilk 10 sırasında 6 bankanın yer aldığı görüldü. Kurumlar vergisi ödeyenler listesinin en başında 10 milyar 610 milyon 547 bin 65 lira ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yer aldı.
Onun hemen arkasında ise Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Petrolleri AO, İskenderun Demir ve Çelik AŞ, Ereğli Demir ve Çelik Fab. TAŞ, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü bulundu.
İlk 10 içerisinde daha çok bankalar dikkat çekerken, ham çelik, doğal gaz ve imalat sektöründeki kurumların da yer aldığı gözlendi. Türkiye’de en çok kurumlar vergisi ödeyen rekortmenlerin 49 tanesi İstanbul’dan çıktı.
Ankara’dan 14 isim, İzmir’den 3 isim olmak üzere Antalya, Hatay, Rize, Kocaeli ve Elazığ’dan da birer şirketin yer aldığı görüldü. Gelir idaresi Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre ilk 100 arasına giren şirketlerden 27 tanesi isminin açıklanmasını istemedi.
2018 yılı gelir vergisi rekortmenlerinde ilk iki isim adının açıklanmasını tercih etmedi.Türkiye genelinde en fazla gelir vergisi ödeyen ilk iki isim bilinmiyor fakat üçüncü sırada 54 milyon 169 bin 334 lirayla Mustafa Rahmi Koç’un yer aldığı açıklandı.
Listenin dördüncü sırasında Şarık Tara, beşinci sırasında Erman Ilıcak, altıda Suna Kıraç, yedide Mehmet Ömer Koç, sekizde Mehmet Sinan Tara, dokuzda Gönenç Gürkaynak bulundu. 10. sırada yer alan şirket de adının açıklanmasını istemedi
Kurumlar vergisi beyanlarında 2017 yılının Nisan ayına kıyasla beyan edilen matrah toplamında %29,01, tahakkuk eden vergi toplamında %38,61 oranında artış oldu. 2017 yılının Mart ayına kıyasla ise beyan edilen matrah toplamında %13,67, tahakkuk eden vergi toplamında %14,44 artış olduğu gözlendi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.