Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Savunma ve Havacılıkta Rekabet Gücünü Artıracak

Türk savunma ve havacılık sanayisinin 12. Kalkınma Planı kapsamında ihracat, istihdam ve yerlilik oranı gibi göstergelerdeki yeni hedefleri açıklandı. İşte detaylar;
Türkiye Savunma ve Havacılıkta Rekabet Gücünü Artıracak
HABER GİRİŞ

Türkiye’nin 2024-2028 dönemine ilişkin dün Meclis’e sunulan 12. Kalkınma Planı’nda Türk savunma ve havacılık sanayisinin hayata geçireceği politika ve tedbirlerle ihracat, istihdam ve yerlilik oranı gibi göstergelerde yeni başarılara imza atmaya hazırlandığı bildirildi.

Plan döneminde Türkiye’nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını milli teknolojilerin ve yeteneklerin azami ölçüde kullanımının temin edilerek karşılamak yer alıyor.

Hedef doğrultusunda savunma ve havacılık sanayisinin rekabetçiliğini küresel ölçekte artırarak savunma sanayisinde edinilen becerilerin sivil sektöre yayılımını da sağlayarak ülke için önemli ekonomik değer üreten bir seviyeye taşımanın temel hedeflerden olduğu vurgulandı.

Söz konusu hedefle Türk savunma sanayisinin gerek ülkenin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını gerekse dost ve müttefik ülkelerin taleplerini yurt içi imkanlarla karşılayabilecek yetkinlik ulaşacağı öne sürüldü.

Yerli Üretim Yetkinlikleri Geliştirilecek

Türkiye’nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarında dışa bağımlılığı azami ölçüde ortadan kaldırmak hedefiyle başta alt bileşenler olmak üzere yerli üretim yetkinliklerinin geliştirileceği bildirildi.

GCM Yatırım Banner

Plan kapsamında kuantum teknolojileri, yapay zeka, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi derin ve çığır açan teknolojilerde askeri ve sivil kullanıma yönelik AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerinin destekleneceği belirtildi.

Sektörün artan nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim altyapısının güçlendirileceği, teknoloji yarışma ve programlarla savunma sanayisine yönelik ilginin artırılacağı kaydedildi.

Sektörde Yeşil Dönüşüm Farkındalığı Artırılacak

Ülkenin dijital dönüşümüne öncülük etmek hedefiyle savunma sanayisi şirketlerinin dijital dönüşüm olgunluğunun artırılacağı aktarılarak, verinin etkin kullanımı ve güvenliğinin sağlanacağı eklendi.

Sektör genelinde yeşil dönüşüm alanında da farkındalığın artırılacağı, ihracat potansiyelinin küresel ölçekte atılan düzenleyici adımlardan etkilenmemesi içinse yeşil dönüşüm yükümlülüklerine ilişkin bilgilendirici faaliyetler düzenleneceğinin altı çizildi.

Yüksek Teknoloji Alanlarında Yetenek Kazanımı Sağlanacak

Savunma sanayisinin ihracatının artırılacağına dikkat çekilerek, uluslararası iş birliğinin güçlendirileceği ve yüksek teknolojili alanlarında yetenek kazanımı sağlanacağı belirtildi.

Böylece sivil pazarla etkileşim desteklenerek, Türkiye’nin sanayileşme hedefleri ve dış ticaret dengesi ile sektörün sürdürülebilirliğine katkı sağlanacağı bildirildi.

Sektör paydaşları arasında iş birliğinin güçlendirecek platformlar oluşturulacağı vurgulandı.

Savunma ve Havacılık Sanayisinin Cirosu 26 Milyar Dolara Yükseltilecek

Tüm bu politika ve tedbirler kapsamında 2022 yılında 12,2 milyar dolar olan savunma ve havacılık sanayisi cirosunun 2028’de 26 milyar dolara çıkarılacağına dikkat çekildi.

Son senelerde ivme kazanan ve 2022’de 4,4 milyar dolara ulaşan savunma ve havacılık sanayisi ihracatının 2028 yılında 11 milyar dolara ulaşacağı kaydedildi.

12. Kalkınma Planı döneminde sektör istihdamının da yaklaşık olarak ikiye katlanacağı öngörülerek, 2022’de 81,1 bin olan sektör istihdamının 2028’de 158 bine yükseleceğine işaret edildi.

Sektörün yerlilik oranında da plan döneminde gelişme sağlanacağının altı çizilerek, 2022’de yüzde 73,4 seviyesinde bulunan yerlilik oranının 2028’de yüzde 85’e ulaşması hedeflendi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.