Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Satın Alma Gücünde AB Ortalamasının Altında Kaldı

TÜİK, satınalam gücü paritesine yönelik verileri paylaştı. Bu pariteye göre Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasının altında kaldı. İşte detaylar;
Türkiye Satın Alma Gücünde AB Ortalamasının Altında Kaldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 14 Aralık tarihinde satınalma gücü paritesi (SGP) verilerini paylaştı. Parite, bir mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranını gösteriyor. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları gideriliyor ve uluslararası çerçevede gerçek fiyat karşılaştırmaları yapılıyor.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından paylaşılan verilere göre gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2022 yılı sonuçlarına göre 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin ortalaması 100 seviyesinde gerçekleşti. Bu değer, Türkiye için 67 düzeyinde oldu ve AB ortalamasının yüzde 33 altında kaldı.

Yapılan karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP’ye göre sıralandığında GSYH endeksi en yüksek ülke 256 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 34 ile Arnavutluk oldu. Lüksemburg ortalamanın yüzde 156 üzerinde, Arnavutluk ise yüzde 66 altında kaldı. Verilere göre Türkiye 38 ülke arasından 31. sırada yer aldı.

Türkiye Satın Alma Gücünde AB Ortalamasının Altında KaldıKaynak: TÜİK

Ülke sıralaması yapılırken refah düzeylerinin karşılaştırılmasında gösterge olarak kişi başına fiili bireysel tüketim endeksleri kabul ediliyor. Bu gösterge, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan (eğitim, sağlık vb.) hizmetleri de içine alıyor.

GCM Yatırım Banner

Türkiye, 27 AB ülkesinin 100 ortalamaya sahip olduğu listede yine ortalamanın altında kaldı ve 77 değerini aldı.

Fiyat Düzeyi Endeksi

Türkiye, fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksinde 2022 yılı sonuçlarına göre 36 puanı aldı. Bu endeks, 100’den büyük ise karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise “ucuz” olarak ifade ediliyor.

Türkiye’nin 36 puan alması, AB ülkeleri genelinde 100 euro karşılığı satın alınan mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 36 euro karşılığı Türk lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın