Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye-Rusya İş Birliği NYT’nin Radarına Takıldı

Rusya ile kurduğu yakın ilişkilerde Batı’nın tepkisini çeken Türkiye için eleştirileri zirveye çıkaracak bir veri daha ortaya çıktı. Detaylar haberde;
Türkiye-Rusya İş Birliği NYT’nin Radarına Takıldı
HABER GİRİŞ

Rus yaptırımlarının delinmesine neden olduğu gerekçesiyle Batı tarafından çok defa ikaz edilen Türkiye’nin Rusya ile yürüttüğü ticari birlikteliği su yüzüne çıktı. Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açtıktan sonra Avrupa Birliği’nin (AB) başlattığı yaptırımların nasıl sonuç doğurduğuna ilişkin dikkat çeken bir detay ortaya çıktı.

ABD’li New York Times (NYT) gazetesi, AB yaptırımlarına uyan ülkeler de dahil olmak üzere birkaç ülkenin Rusya ile ekonomik iş birliğini sürdürdüğü, kimi ülkelerin ise iş birliğini artırdığına dikkat çekti.

Rusya ile ilişkilerini ileri götürenler arasında Türkiye, başı çeken ülkelerden oldu.

New York Times’ın derlediği verilerinden hareketle, Rusya için alınan ambargo kararları yürürlüğe girdikten sonra Rusya’nın ithalat hacminde çarpıcı bir düşüş görülse de Çin ve Türkiye gibi kimi ülkeler Rusya ile yaptıkları ithalatta ciddi bir artış yaşadı.

Türkiye İthalat Hacmini Yüzde 213 Artırdı

Önceki 5 yılla kıyaslandığında ithalat hacmini artıran ülkeler arasında Hindistan yüzde 430, Türkiye yüzde 213 ve Brezilya yüzde 166 artışla göze çarpan ülkelerden oldu.

GCM Yatırım Banner

Çin yüzde 98, Suudi Arabistan yüzde 45, Japonya yüzde 40 ve Norveç yüzde 21 artış yaşadı.

AB ülkeleri arasında ise İspanya yüzde 112, Hollanda yüzde 74 ve Almanya yüzde 38 artışla sırayı takip etti.

Türkiye, Rusya’ya İhracatta Birinci Sırada

İhracatta ise listedeki çoğu ülke, hacminde düşüş yaşarken, Türkiye, Rusya’ya ihracatta birinci sırada yer aldı.

Rusya’ya yapılan ihracatta Türkiye yüzde 113 artış kaydetti. Türkiye’den sonra ikinci sırada gelen ülke ise yüzde 24 artışla Çin oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.