Ocak ayının başından bu yana görülen ve her geçen gün giderek artan koronavirüs salgını, kişisel koruyucu malzemelerine talebi artırdı. Özellikle N95 tipi maskelerin satışında adeta patlama oldu. Kovid-19 salgını ilk başta Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Çin kendi içerisinde yetiştiremediği maske ihtiyacını Türkiye gibi farklı ülkelerden karşılamıştı.
Ancak salgının şu an küresel boyuta ulaşması tüm dünyada yoğun bir talep olmasını sağladı. MFA Maske Genel Müdürü Fatih Furtun, Türkiye‘de N95 tipi üretiminin Avrupa’nın geri kalanı ile neredeyse aynı düzeyde olduğunu açıkladı.
Fakat şu an üretilenlerin sağlık personellerinin ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede olduğunu, halka inmesi ve insanların bilinçsizce kullanması durumunda sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti.
Fatih Furtun, Türkiye‘de 10’a yakın maske üreticisi olduğunu ve son dönemde vardiya sayısının üçe çıkarıldığını açıkladı.Üreticilerin normalde sanayide kullanılan N95 tipi maskeleri de ürettiğini belirten Furtun, son dönemde sadece hayati işlevi olan maskeleri ürettiğini belirtti. Kendilerinin vardiya sayısını üçe çıkardığını ve 140 yeni istihdam sağladıklarını, bunun yanında yeni yatırımlar yapıldığını açıkladı.
Yıllık üretimin 45 milyondan 60 milyona çıktığını belirtti. Satışların %45’inin yurt dışına gittiğini söyleyen Furtun, %55’i ise iç pazara dağıtıldığını aktardı. Fakat bunların sadece sağlık çalışanlarının ihtiyacı olan N95 tipi maskeler olduğunu, halka sunulması durumunda sıkıntı yaşanacağına altını çizdi.
Avrupa’da maske konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Furtun, Türkiye‘nin bu konuda hazırlıklı olduğunu söyledi.N95 tipi maskelerin son dönemde fahiş fiyat artışları ile gündeme geldiğini ancak bu artışların üretici tarafında olmadığını açıkladı. Yine sanayi tarafında da daha önce hangi fiyattan satılıyorsa aynı rakamların devam ettiğini söyledi.
Halkın kullanmaması için toptancılara ürün verme olayından vazgeçildiğini sadece kamunun ihtiyacına yönelik üretim yapacak duruma geldiklerini belirtti. “Piyasada bizim ürünümüz yok. Olmamasının nedeni üretim sıkıntısı değil, gerçekten kullanması gereken kesime göndermemizdir.” şeklinde açıklamada bulundu.
Türkiye‘nin sanayiciler sayesinde maske üretimine hazırlıklı girdiğini, Bulgaristan gibi diğer ülkelerin bizden maske istediğini belirtti. Protokol tarafından böyle bir isteğin gelmesinin işin boyutunun ne kadar büyük olduğunun göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.