Ticaret Bakanı Ömer Bolat, uluslararası yatırımcı ve üst yöneticilerin (CEO) katılımıyla Gaziantep’te gerçekleştirilen HORASIS Global Toplantısı açılışında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Gaziantep’in Türkiye’nin en gelişmiş beşinci ekonomisine sahip olduğuna işaret etti.
Diğer şehirlerin de ithalat ve ihracatıyla Gaziantep’i örnek alması gerektiğini söyledi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına da tepki gösteren Bolat, vicdan sahibi olan tüm insanları ve ülkeleri saldırılara karşı harekete geçmeye davet etti.
Yeni hükümet programını da anlatan Bakan Bolat, “Çevreye duyarlı, afetlere ve ileri teknolojiye dayanıklı, yüksek katma değer üreten, geliri adil paylaşan, istikrarlı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye’yi hedef aldık.” dedi.
12. Kalkınma Planı’nı 5 Ana Eksende Oluştu
12. Kalkınma Planı’nın 5 ana eksende oluştuğunu dile getirerek; bunların istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi, yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim, nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum, afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre, adaleti esas alan demokratik, iyi yönetişim olduğunu belirtti.
Türkiye’nin 2053 vizyonu çerçevesinde ekonomisini üst gelir grubunda bir ülke olarak küresel ölçekte rekabetçiliği, yenilikçiliği teşvik eden yapısal dönüşümler gerçekleştireceklerini aktardı.
Bakan Bolat, “Türkiye’nin 2053’te dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz. Ayrıca markalaşmanın da desteklenerek dünyanın en değerli 100 markası arasında en az 5 markaya sahip olmayı da hedefliyoruz.” dedi.
Ayrıca 2053 yılında küresel ekonomiden alınan payın da yüzde 2’nin üzerine çıkmasını planladıklarını vurgulayan Bakan Bolat, hizmet ticareti dahil edildiğinde bu oranın daha çok yükselmesini hedeflediklerini paylaştı.
Ülkeler ve Ürünler Yeniden Konumlanıyor
Bu yüzyılda insanlığın bilinen ve bilinmeyen birçok parametreyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, ülkelerin ve ürünlerin yeniden konumlandığını belirtti.
Türkiye’nin değişim sürecinden azami ölçüde faydalanabilmesi için politikaların kapsayıcı ve dengeli olmasının önemli olduğuna da vurguda bulundu.
Uluslararası Siyasi Karar Mekanizmaları Daha Adil Olmalı
Sürdürülebilirlik kavramının da büyük önem taşıdığına işaret ederek, “Birleşmiş Milletler nezdinde 2015 yılında tüm üye devletlerin kabul ettiği 17 sürdürülebilirlik hedefini çok değerli buluyoruz ve 2030 yılına kadar ki hedefleri yakalamamızın çok önemli olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası ekonomik ve siyasi karar mekanizmalarının daha adil ve çok taraflılık esasında olması gerektiğine ilişkin inancını dile getiren Bakan Bolat, şöyle devam etti;
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta ve uluslararası platformlarda ifade ettiği gibi dünyanın beşten büyük olduğu ve daha adil bir dünyanın mümkün olduğu tezini ısrarla vurgulamaya devam edeceğiz.”