Türkiye’de Mart ayında gerçekleştirilen yerel seçimler sonrası rezerv birikiminde hızlı bir artış görülmesine rağmen, Haziran ayında rezerv yeterliliği açısından önemli bir gösterge olan IMF tabanlı modelde düşüş yaşandı.
Turkey Data Monitor verilerine göre Türkiye’nin IMF rezerv yeterliliği göstergesi Haziran ayında yüzde 95,70’e düştü. Bu gösterge için ideal seviyenin yüzde 100-150 aralığında olması gerekiyor.
Kısa vadeli dış borçlara oranla rezerv yeterliliği yüzde 60,41’e gerilerken bu oranın 100 seviyesinde olması gerektiği belirtiliyor.
Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan ekonomist Haluk Bürümcekçi, rezerv yeterliliği ile birlikte rezervlerin kalitesinin de kritik bir konu olduğunu, yabancı merkez bankalarıyla yapılan swap anlaşmalarının büyük kısmının IMF’nin sepetinde yer almayan para birimlerinden oluştuğunu belirtti.
KKM yükümlülüklerine dikkat çeken Bürümcekçi, TCMB’de ödeme yükümlülüğü olan KKM’nin büyüklüğünün 52 milyar dolar olmasına rağmen, yurtiçinde ters dolarizasyonun sürmesi ve yurtdışı yerleşik portföy akımlarının güçlü olması durumunda Merkez Bankası’nın rezerv biriktirme için halen geniş bir manevra alanına sahip olduğunu ifade etti.