
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye imalat PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi) verileri yayımlandı. Mart ayında iyileşme göstererek 52,60 değerinde gelen imalat PMI, Nisan’da 50,4’e geriledi.
Türkiye’de coronavirüs vakalarının yeniden tırmanışa geçmesiyle hem üretim hem yeni siparişler yavaşladı.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO PMI, Nisan’da eşik değerin üzerinde tutunarak, son 11 ayın en ılımlı artışını kaydetti. Üç aylık büyümenin ardından üretim yavaşladı.
Toplam yeni siparişlerde düşüş olmasına karşın, yeni ihracat siparişleri ve uluslararası talepte güçlenme devam etti. Firmalar istihdamını artırmaya devam etse de son 11 ayın en yavaş artışı gerçekleşti. Türk lirasındaki değer kaybı ve hammadde fiyatlarındaki artış, girdi maliyetlerini yukarı çekti.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Yaşanan son Covid-19 dalgasının etkileri Nisan ayında Türk imalat sektörüne belirgin şekilde yansıdı. Müşterilerin yeni projelere girmekten uzak durması, üretimi ve yeni siparişleri yavaşlattı. Önümüzdeki aylarda sektörün performansı büyük olasılıkla vaka sayılarının ne kadar hızlı azaldığına bağlı olacak, salgının yavaşlaması sektörün daha normal bir ortamda çalışmasına yardımcı olacaktır.” dedi.